FILOSOFFEN ARNO VICTOR NIELSEN.
FILOSOFFEN ARNO VICTOR NIELSEN. Foto: BRIAN RASMUSSEN

Filosoffen Arno Victor Nielsen mener, udlændingeminister- og integrationsminister Inger Støjberg fratager os vores anstændighed ved at fejre stramninger med lagkage.

Hvorfor er det et problem at fejre sine politiske sejre med othello lagkage?
Det er galt, fordi hun hoverer. Hvis hun havde sagt, at vi beklager, at vi ikke kan lukke alle ind i Danmark, så havde hun vist empati. At hovere er jo helt vanvittigt, de her mennesker vil os jo ikke noget ondt. Det, vi gør af nød, gør hun til en dyd, og det er uforskammet. Det er helt vanvittigt.

Men hun står vel bare ved sin politik?
Vi kan godt stemme for politikken af lutter realisme, men vi supplerer det ikke med en sejrsmine. Det er da sørgeligt, at vi ikke kan hjælpe alverdens sultne mennesker. Og så fejrer hun det med en kage. Vi taler om mennesker, der rent faktisk sulter. Metaforen er så forkert valgt, som den overhovedet kan være.

Handler det ikke mere om, at alle andre ikke vil stå ved det, de mener og stemmer på?
Nej, for hun tager vores følelser i pant. Der er mange, der accepterer den flygtningepolitik, vi har. De gør det ikke med glæde, de gør det måske endda med en lille smule skam. Vi kan lige bære det. Vi ville formodentligt alle sammen give alt, hvad vi kunne. Vi kan bare ikke ødelægge os selv. Så vi er nøgterne, realistiske og pragmatiske mennesker. Men vi er det med sorg og måske endda med en smule græmmelse.

Men er det så ikke de mennesker, der har et problem frem for Inger Støjberg?
Nej, jeg tror ikke, der er ret mange danskere, der sidder og klapper i hænderne og siger, så nu skal vi have nogle flere stramninger. Ha ha ha. De mennesker må da føle, de er blevet kidnappet af hende.

Hvad betyder det så for vores samfund, at mange skammer sig over sig selv.
Jamen, det er da med god grund, at de skammer sig over sig selv. De rige har altid måtte skamme sig over, at der findes fattige. Det må man da håbe. Sådan nogen som Nietzsche mente, at de rige er rige med god grund, men de teorier har vi droppet. Støjberg kaster vrag på den erfaring, vi har fået, siden dengang vi alle var racister, imperialister og mente, at negere var mindre begavede. Det har vi lært, at sådan er det ikke.

Men er det ikke et problem, at hun ikke kan sige visse ting højt?
Nej, for det er uforskammet. Vi er inde på fundamental uretfærdighed, som har været i samfundet altid og op gennem historien, og vi har haft som mål, at det skulle vi bekæmpe. Hun kommer virkelig til at stikke en kniv i et meget dybt og blødende sår. Det er for de fleste mennesker et sår at se alle de millioner af flygtninge. Derfra og så til at fejre det, er så uanstændigt, som noget kan blive. Jeg forstår ikke, hvad der er gået galt oppe i hendes hoved.

Hvorfor er det i orden at sige det om et menneske, som dybest set gennemfører den politik, folk stemmer på?
Det er fordi, der er mennesker, som følger regler og love. Udover det er der så mennesker, som har anstændighed og finfølelse. Og det er det, hun mangler.

Men hvorfor er man et bedre menneske, hvis man har det, du betragter som anstændighed?
Man kan ikke have et samfund, der bare baserer sig på, at fok overholder loven. Det ville være et frygteligt samfund. Vi er nødt til at regne med, at mennesker inderst inde godt kan lide hinanden og har medfølelse med hinanden. Og ønsker hinanden det bedste. Det er grundlaget under hele samfundet, og det er det grundlag, hun piller ved.

Det lyderhyklerisk?
Du kan godt kalde det hyklerisk, at folk siger, at de desværre er nødt til at gøre det her. Men det der ’desværre’ er velment, fordi de er i et dilemma, og de ved, det er noget lort.

SMS

Hitter på Facebook