... og nu har de den resten af livet

Sagsbehandlere i Jammerbugt Kommune har været for hurtige på tasterne og kostet kommunen dyrt.
 
En rapport fra revisionsfirmaet Deloitte afslører, at kommunen i det nordvestjyske har bevilget førtidspension til borgere, uden der var grundlag for det.

I 17 procent af de undersøgte sager er der slet ikke grundlag for at give borgerne førtidspension, mens der i yderligere 12,5 procent af sagerne mangler dokumentation.

- Det er beklageligt, og vi har lært af det, siger borgmester Mogens Gade (V) til bt.dk.

Hvad sker der nu med de mennesker, der har fået førtidspension, men som ikke er berettiget til det?

- De mennesker har handlet i god tro, og de har fået deres pension, så de kan leve trygt og roligt.

Så det kan I ikke gøre noget ved?

- Nej, det kan vi ikke, siger Morgens Gade.



Revisionsfirmaet Deloitte har efter Jammerbugt Kommunes eget ønske kigget på 228 førtidspensions-sager fra 2011 og i de første syv måneder af 2012. I 39 tilfælde er der ikke grundlag for ydelsen, mens der i andre 28 sager mangler dokumentation for at give den, lyder det i rapporten ifølge Nordjyske Stiftstidende.

- Det er overraskende, at der sker så mange fejl, men nu har vi strammet op og ændret på procedure, så der kommer flere øjne på sagerne, og vi kan allerede se, at der er sket et fald i antallet af tilkendelser af førtidspensioner, siger Mogens Gade til bt.dk. 



For at få tilkendt førtidspension, skal arbejdsevnen være varigt nedsat, så man ikke kan forsørge sig selv. Hvis arbejdsevnen kan forbedres ved aktivering, revalidering eller andet, eller hvis man kan varetage et fleksjob, kan man ikke få førtidspension, oplyser Socialministeriet på ministeriets hjemmeside.

Ifølge Nordjyske Stiftstidende kan de ubegrundede ydelser alene løbe op i cirka otte millioner kroner om året. Rapporten beskriver, at der har hobet sig sager op, som er blevet ekspederet over på førtidspension uden at forvaltningen har undersøgt, om der er andre løsninger:

Sagerne bærer præg af, at sagsbehandleren har besluttet sig for en indstilling inden et afklaringsforløb. Ressourcer og udviklingsmuligheder er slet ikke vurderet, står der i rapporten ifølge Nordjyske Stiftstidende.

- Det er mange penge og beklageligt. I mange tilfælde vil borgerne alligevel vil have fået en form for ydelse, f. eks. fleksjob eller sygedagpenge, så netto vil det ikke koste otte millioner kroner, siger Mogens Gade.

- Selvfølgelig skal folk ikke have førtidspension, hvis de ikke er berettiget til det. Og jeg er sikker på, at vi rammer inden for skiven fremadrettet. Vi har lært af det her, gentager borgmester Mogens Gade.