Den tidligere statsminister har valgt kunstneren Ditte Ejlerskov til at male sit officielle portræt.

København. Det er et billede af statskvinden Helle Thorning-Schmidt, ikke personen bag, der fredag er blevet afsløret på Christiansborg.

Sådan forklarer kunstneren bag det officielle statsministerportræt, Ditte Ejlerskov.

Både Ejlerskov og Thorning selv fremhæver betydningen af, at Danmark med Thorning for første gang fik en kvindelig statsminister.

Ejlerskov har ønsket at vise Thorning som en nybygger, en erobrer eller en astronaut, der har plantet et flag på månen.

- Du blev en månelanding midt i patriarkatet, siger hun.

Der er tradition for, at afgåede statsministre selv vælger den kunstner, der skal male deres portræt.

Og selv om Helle Thorning-Schmidt understreger, at hun i sin dagligdag som statsminister ikke skænkede sit køn mange tanker, så var det alligevel afgørende for hende, at det blev en kvindelig kunstner.

- Jeg ville have en kvinde, der mente noget. Og som var erklæret feminist, ligesom jeg selv, siger Thorning.

Maleriet forestiller Thorning stående med armene over kors i Folketingets vandrehal. Farveskalaen er kølig, blikket fast. Thorning mener selv, at hun ser venligere og varmere ud i virkeligheden.

- Det kom i virkeligheden nok af, at det var det, jeg kæmpede imod, da jeg var statsminister. Hvor det blev en nationalsport at finde ud af, om man sådan rigtig kunne mærke mig, siger Helle Thorning-Schmidt.

Ejlerskov har tidligere blandt andet malet popstjerner som Beyoncé, Rihanna og Britney Spears.

Og selv om portrættet af Thorning umiddelbart ser så klassisk ud, at det næsten kunne være Hammershøi, så er der hentet stor inspiration i moderne medier, forklarer kunstneren.

Den polerede stil skal nemlig vække associationer til fotos på sociale medier. Hvor unge ofte redigerer deres billeder, inden de deler dem med omverdenen.

- Den tid og den stemning forsøgte jeg at tage med i det her oldgamle medie. Derfor er det måske lidt mere slikket, end jeg ellers maler, forklarer Ditte Ejlerskov.

/ritzau/