Justitsminister Morten Bødskov (S) har fremlagt regeringens oplæg til den kommission, som skal undersøge påstået magtmisbrug i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag. Her kan du se, hvordan kommissionen skal arbejde:

* Kommissionen vil ifølge oplægget bestå af tre medlemmer med en landsdommer som formand. De to yderligere medlemmer vil være henholdsvis en advokat, der udpeges efter indstilling fra Advokatsamfundet, og en universitetsjurist med særlig indsigt i offentlig ret spørgsmål.

* Kommissionen får ifølge Morten Bødskovs oplæg to år til sit arbejde, men den kan bede om yderligere tid, hvis den ikke kan nå at blive færdig til tiden.

* Kommissionen får frie hænder til at indkalde vidner og udvælge de papirer, som kommissionen ønsker inddraget i undersøgelsen. Det betyder blandt andet, at statsminister Helle Thorning-Schmidt og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen kan blive indkaldt som vidner. Samtidig kan Thornings skattepapirer blive inddraget i sagen.

* Kommissionen skal ifølge justitsministerens oplæg undersøge to særlige forhold:

1) For det første skal den undersøge, om Venstre-ministre, deres spindoktorer eller embedsmænd har forsøgt at påvirke behandlingen og afgørelsen af skattesagen med henblik på at skade Helle Thorning-Schmidt og hendes muligheder for at blive statsminister.

Her skal kommissionen særligt se på møder og udveksling af notater og mails mellem Skatteministeriet og Skat København i periode fra juni 2010, hvor spørgsmålet om Stephen Kinnocks skattepligt blev rejst i medier og frem til afgørelsen af skattesagen i september 2010.

I den periode var Venstres Troels Lund Poulsen skatteminister.

2) For det andet skal kommissionen afklare, hvem der har videregivet fortrolige oplysninger fra Helle Thorning-Schmidts skattesag til B.T. og forsøgt at videregive dem til Ekstra Bladet.

Politiet har hidtil undersøgt denne del af sagen, men stiller sin efterforskning i bero, mens kommissionen arbejder. Det skyldes blandt andet, at Ekstra Bladets chefredaktør og en journalist på avisen kun ønsker at vidne for kommissionen.

* Regeringen vil nu forhandle kommissoriet på plads med resten af Folketingets partier.

/ritzau/