HK er parat til at indgå en aftale om øget arbejdstid og erkender, at det kan blive nødvendigt at lade danskerne arbejde på store bededag.

Et af landets største fagforbund, HK, kommer i dag på 1. maj regeringen i møde forud for trepartsforhandlingerne, som skal øge arbejdsudbuddet med mindst 20.000 personer.

Forbundet melder klart ud, at de kommer til at bede medlemmerne om at arbejde mere for at kunne sidde med ved bordet hos regeringen, og at arbejde på store bededag vil være en effektiv metode til at nå målet.- På den måde vil man påvirke alle, og ikke blot dem som er omfattet af en overenskomst eller på andre måder har fleksibel arbejdstid. Der er ingen tvivl om, at hele præmissen for trepartsforhandlingerne er øget arbejdstid. Hvis vi siger nej til det, så kommer der slet ingen aftale, og så kan vi meget vel risikere, at regeringen fortsætter sin sparedagsorden, forklarer forbundsformand Kim Simonsen, som afviser, at øget arbejdstid for lønmodtagerne går imod deres interesser. - Vi har i fagbevægelsen altid været parate til at give en ekstra hånd med, når det var nødvendigt for at sikre, at virksomhederne også kan levere arbejdspladser. Så forventer vi selvfølgelig også at få noget igen for pengene i form af mere efteruddannelse og praktikpladser til de unge, siger Kim Simonsen, som blandt andet vil bruge sin tale i dag på at lancere sit budskab til medlemmerne.

Det er ikke lykkedes Berlingske at få en kommentar fra de øvrige store LO-forbund som f.eks. Dansk Metal, som ikke ønsker at kommentere trepartsforhandlingerne. Men foreløbig har store dele af den øvrige fagbevægelse, både privat ansatte og offentligt ansatte i FOA og FTF, været skeptiske over for de udmeldinger, der har floreret i forskellige medier. Hos FOA, der repræsenterer godt 200.000 offentligt ansatte, mener man ikke, at det bør komme på tale at finde de fire milliarder kroner ved at droppe danskernes helligdage.

Vi afviser sådan set ikke at arbejde mere på sigt, for de offentligt ansatte har allerede sagt farvel til tusindvis af arbejdstider, siden krisen satte ind. Men det giver ikke nogen mening for os at sløje store bededag. Det er alene et forslag, som kan passe ind i en regnemodel i Finansministeriet. I øvrigt arbejder vi jo allerede den dag i forvejen, siger formand Dennis Kristensen fra FOA, som hellere vil diskutere arbejdstid mere bredt. HKs budskab vækker glæde på Christiansborg, hvor finansminister Bjarne Corydon (S) »kvitterer« for udspillet.- Jeg synes, at det er udtryk for ægte lederskab, som jo også er det rigtige i en situation, hvor man skal forhandle om noget, der er vigtigt for Danmarks fremtid. Og Kim Simonsen bringer sig naturligvis også i en situation, hvor han kan forvente at få noget til gengæld, siger Bjarne Corydon.Spørgmål: Betyder det, at Kim Simonsen f.eks. får noget igen i form af efteruddannelse?- Jeg tror, det er bedst, at vi ikke forhandler i pressen og på 1. maj. Jeg hæfter mig alene ved, at det er en meget konstruktiv holdning, siger Bjarne Corydon.Kim Simonsen erkender, at det kan blive vanskeligt at forklare medlemmerne, hvorfor de skal indgå en aftale om øget arbejdstid, når ledigheden er høj. Men han står ved, at det er nødvendigt.- Jeg vil lige understrege, at det er først, når konjunkturerne vender. Men jeg har sagt hele tiden, at det er nødvendigt at øge arbejdstiden. Det tror jeg også, at mange andre faggrupper kan se nødvendigheden af, siger Kim Simonsen.