Regeringens plan om at hastebehandle stramningerne for asyl, så de kan træde i kræft allerede den kommende weekend, hører ikke hjemme i en retsstat som Danmark, mener en række advokater.

Det er hovedløst, at regeringen vil hastebehandle de asylstramninger, som blev fremsat i et lovforslag onsdag, så de allerede kan være gældende i den kommende weekend. Det vurderer en række advokater i Politiken.

»Vi er målløse over, at man vil gennemføre så vidtgående stramninger på en 48-timers tour de force igennem Folketinget,« siger generalsekretær i Advokatsamfundet Torben Jensen til mediet.

Forslaget blev fremsat onsdag, og skal 2. og 3. behandles fredag, så det kan være vedtaget til weekenden, så de danske myndigheder hurtigt kan få bedre værktøjer til at håndtere strømmen af flygtninge.

Det er særligt regeringens plan om, at begrænse frihedsberøvede asylansøgeres ret til at få deres sag prøvet ved en domstol. Går planen igennem, vil man fremover kun få sagen for en dommer efter anmodning og ikke nødvendigvis inden for 72 timer.

»Det er et voldsomt brud med nogle helt centrale retsstatslige principper, vi har i Danmark. Og det vil man altså gennemføre uden at få saglige input. Det er uhørt, fordi de (regeringen, red.) sender et signal om, at de ikke vil høre,« siger chefjurist i Cepos Henriette Kinnunen, der anerkender, at der er tale om en ekstraordinær situation med flygtningestrømmene mod Danmark og Europa i øjeblikket.

»Men det betyder, at man på forhånd har besluttet sig for, hvor skæringssnittet skal lægge. Man har simpelthen besluttet sig for, at man ikke ønsker en politisk debat om det her,« konstaterer hun.

Samme melding kommer fra den juridiske tænketank Justitia.

»Vi har at gøre med et lovforslag, som blandt andet forringer domstolsprøvelsen i forhold til frihedsberøvelse, hvilket er retssikkerhedsmæssigt betænkeligt. I en sådan situation bør man have tilstrækkelig tid til en kritisk debat. En sådan lovproces med så vidtgående forslag, bør man undgå i en retsstat som Danmark,« siger direktør Jacob Mchangama.

Derfor opfordrer advokaterne regeringen til at pille de mest vidtgående dele ud af lovforslaget.