LO er helt enig med statsministeren i, at fokus skal rettes mod at få flere unge igang, selv om det formentlig kommer til at gå ud over andre ledige grupper.

11.100 unge venter på at få en praktikplads. Derfor er det sød musik i LO-ledelsens ører, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) siger, at hun har fokus stift rettet mod at »sikre unge en god vej ind på deres uddannelser og på arbejdsmarkedet«.

- Hvis regeringen vil skabe bedre muligheder for at komme i uddannelse, så hilser vi det rigtig velkommen. Det er der god musik i. Regeringen har haft fokus på 2020, og det er et godt signal, at man nu også vil se på nogle af de problemer, der ligger nu og her, siger LO-sekretær Ejner K. Holst.

- Vi er fuldstændig enige i, at det er påtrængende at få lavet en fornuftig indsats på ungeområdet, fortsætter han.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Henning Jørgensen roser også statsministeren for at have set helt rigtigt.

- Ungdomsledighed er det mest alvorlige samfundsproblem, vi står overfor. Derfor er rigtigt at prioritere den indsats, men den kan ikke stå alene. Den skal suppleres af andre indsatser, uden at man opgiver at få arbejdsløsheden nedbragt. Det gælder jo om at komme nær fuld beskæftigelse, så vi får udnyttet produktionspotentialet og dermed sikrer væksten og velfærden, siger han.

Udmeldingen fra Helle Thorning-Schmidt har fået Enhedslisten op af stolen, da statsministeren samtidig afviser støttepartiets krav om, at ledige skal kompenseres for det, de måtte miste på grund af forårets skattereform mellem regeringen, Venstre og de Konservative. Enhedslisten kæmper også for at gøre det lettere for ledige at optjene ret til dagpenge, og for at ledige ikke falder ud af dagpengesystemet til nytår, når regeringens midlertidige forlængelse af dagpengeperioden udløber.

Enhedslisten understreger, at kravene skal med i en finanslov, hvis partiet skal skrive under på en aftale, hvilket statsministeren afviser.

Henning Jørgensen mener ikke, at Enhedslisten - eller de ledige - nødvendigvis bliver snydt, selv om kravene ikke kommer med i en finanslov.

- Det behøver ikke at blive en decideret nedprioritering af de ledige. Jo mere man kan få gang i både vækst og beskæftigelse, og jo mere man kan få unge integreret, jo flere gunstige effekter vil der være. Der vil brede sig ringe i vandet med stigende aktivitet, og så kan det også hjælpe andre, der står i arbejdsløshedskøen, siger arbejdsmarkedsforskeren.

LO understreger, at der også er andre problemer end ungdomsledighed, man bør tage en debat om. For eksempel vil fagbevægelsen gerne have genoptjeningsretten på dagsordenen igen. Men beskeden fra LO til Enhedslisten er klar:

- Mit råd er: Sørg for at få lavet et fornuftigt kompromis. Alternativet er, at vi ikke får en finanslov og dermed ryger ud i en regeringskrise. Så find nu et fornuftigt kompromis og bring tonelejet ned, siger Ejner K. Holst.

Spørgsmål: Så I bakker op om statsministerens prioritering, selv om det kan gå ud over de ledige?

- Der er jo de penge, der er.