Den færøske politiker og medlem af Folketinget Sjúrdur Skaale er blevet ramt af sit eget politiske forslag.

Han foreslog inden folketingsvalget, at de nordatlantiske mandater skulle forholde sig neutralt i forhold i de danske regeringsforhandlinger.

Men det forslag vil han ikke selv følge nu. Han vil kun forholde sig neutralt, hvis de andre nordatlantiske mandater også gør det.

»Ingen synes det var en god idé, og ingen greb den bold,« siger Skaale.

De tre røde nordatlantiske mandater kan tilsammen sikre Mette Frederiksens magten uden om Lars Løkke og Moderaterne. Og Sjúrdur Skaale er nu – lige som de grønlandske mandater – klar til at bruge den situation til at komme igennem med ønsker om blandet andet et nyt fængsel på Færøerne. Sjúrdur Skaale har taget i alt tre sider med 15 ønsker og krav med til forhandlingsbordet.

Han erkender over for B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen, at det ikke er uproblematisk.

»Hvis det var omvendt, og der var valg på Færøerne, og det stod næsten lige, og så kom der to mandater valgt i Danmark til Færøerne, som sagde »vi støtter taberne, så taberne vinder og vinderne taber«, så ville man på Færøerne blive meget sure,« siger Sjúrdur Skaale og fortsætter:

»Og derfor har jeg jo sådan set en dårlig smag i munden.«

»Det principielle i, at vi sidder i et parlament, som ikke lovgiver for vores egne vælgere og vores egne skatteydere, det må alle kunne indse er en fejl,« siger han.

Men du kunne jo forholde dig neutral?

»Ja, men det spørgsmål kunne du jo også stille til alle de andre,« siger Skaale.

»Det må bygge på en fælles forståelse. Jeg vil ikke bruge mit mandat til at annullere de grønlandske mandater, hvis ikke de har den samme forståelse, som jeg har,« siger han med henvisning til, at de to grønlandske mandater vil miste sin afgørende betydning i forhandlingerne, hvis Sjúrdur Skaale valgte at forholde sig neutralt.