Storbritanniens kommende afstemning om EU-medlemskabet får ikke den danske europaminister til at tvivle på samarbejdet.

Senest ved udgangen af 2017 skal briterne i stemmeboksene for at sige »ja« eller »nej« til, om de stadig vil være med i EU-samarbejdet. Det meldte Storbritanniens premierminister, David Cameron, ud i en tale onsdag formiddag.

Men det kommer ikke til at ske i Danmark, understreger europaminister Nicolai Wammen (S).

- Det er vigtigt at sige, at vi fra dansk side ikke har nogen planer om at hoppe på Englandsbåden. Vi tror på, at Danmarks interesser er bedst tjent ved, at vi er så tæt på beslutninger i Europa som muligt. Derfor har vi ingen planer om at melde os ud af dele af EU-samarbejdet eller trække os helt ud, siger ministeren til Berlingske Nyhedsbureau.

Regeringen har dog meldt ud, at den gerne ser en folkeafstemning om det danske forsvarsforbehold og retsforbehold.

- Men det er jo med henblik på, at Danmark skal deltage i flere vigtige dele af EU-samarbejdet og ikke som Storbritannien, der ønsker at trække sig ud af ting, som de allerede er med i, siger europaministeren.

Danmark og Storbritannien har kørt tæt parløb med en stærk EU-skepsis og flere forbehold i samarbejdet, men Nicolai Wammen afviser, at David Camerons udmelding kommer til at skade Danmarks samarbejde med de resterende 25 EU-lande.

- Man skal huske på, at vi har et tæt med alle 26 EU-lande, og at vi blandt andet har meget tætte alliancer med lande som Tyskland, Frankrig, Holland og Sverige. Og derfor er det ikke sådan, at vi alene samarbejder med Storbritannien, selv om vi selvfølgelig betragter dem som gode venner, siger Nicolai Wammen og fortsætter:

- Det vil først og fremmest være Storbritannien, der kommer til at miste indflydelse, hvis de melder sig ud af EU-samarbejdet. Vi vil fortsat varetage danske interesser ved at være så tæt knyttet til kernen af EU-samarbejdet som muligt.

Ministeren håber, at Davis Camerons udmelding ikke vil køre Storbritannien helt ud på et sidespor.

- Jeg håber meget, at Storbritannien fortsat vil være et aktivt og engageret medlem af EU. Det vil være bedst for alle parter, siger Nicolai Wammen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.