EU vil have Danmark til at ændre reglerne om børnepenge, men regeringen mangler et flertal i Folketinget. »Vi forventer, at de får det ændret,« lyder det nu fra Kommissionen.

EU skruer bissen på over for Danmark. Allerede sidste år beordrede Kommissionen for Beskæftigelse og Sociale Anliggender den danske regering til at ændre reglerne for optjeningspligt, fordi arbejdstagere fra andre EU-lande skal vente to år på at kunne modtage børnepenge. Og mandag kom det så frem, at regeringen ikke har flertal for at ændre på lovgivningen. Men det har den bare at få, lyder det nu fra kommissionen:

»Kommissær László Andor forklarede sidste år de danske myndigheder, at optjeningspligten strider mod EU-lovgivningen, fordi den diskriminerer borgere og retten til den fri bevægelighed. De var enige, og dermed er bolden nu helt og holdent på den danske regerings banehalvdel,« siger talsmand for kommissær Andor, Jonathan Todd.

Mandag kom det frem, at de borgerlige partier på Christiansborg samt Enhedslisten alle er i mod at ændre på lovgivningen, sådan at arbejdstagere fra EU-lande kan få børnepenge fra dag ét, når de betaler skat. Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti mener alle, at Danmark bør tage en retssag i EU-domstolen.

Marlene Wind, der er EU-ekspert og Leder af Center for Europæisk Politik, forklarer, at det er urealistisk, at Danmark vil kunne vinde en sådan retssag.

»Partierne kører en sag, der ikke kan vindes, for det er et fuldstændigt grundlæggende princip, at man i EU-retten ikke diskriminerer på tværs af landegrænser, når man tager job i andre EU-lande. Et land kan ikke sige, at EU-borgere skal betale fuld skat på arbejdsmarkedet, men samtidig ikke kan få de samme privilegier som nationale statsborgere. Derfor er det grotesk overhovedet at rejse det her spørgsmål,« siger hun.

Kommissær Andors talsmand mener, at det blot er godt for Danmark, hvis landet er attraktivt at arbejde i.

»Udenlandske arbejdstagere betaler mere gennem skat og afgifter til det danske velfærdssystem, end de bruger. Så jo flere arbejdere, danskerne har fra alle medlemslandene, jo bedre er det for den danske velfærd,« siger talsmand Jonathan Todd.

Hvis regeringen skal uden om at betale børnepenge til EU-arbejdstagere fra dag et, bliver den nød til at ændre i børnechecken, så det for eksempel bliver en fradragsordning, påpeger Marlene Wind:

»EU bestemmer ikke, om vi kan ændre på vores børnecheck. De siger blot, at når den ser ud, som den gør, så skal Danmark behandle alle borgere, der arbejder og betaler skat i Danmark, ens,« siger hun.

Hvis Danmark ikke ændrer de nuværende regler, kan sagen ende for en EU-domstol.