Der er taget hul på en række nye bilaterale møder, hvor det seneste udkast til et nyt EU-budget skal behandles. Storbritannien er stadig ikke tilfreds, mens Frankrig og Polen foreløbig ligner et par vindere.

EU-landenes regeringschefer er blevet indkaldt til nye bilaterale møder med Herman van Rompuy, efter at EU-præsidenten torsdag fremlagde sit reviderede forhandlingsudspil. Det skriver euobserver.com.

Den første statsleder, der mødte op hos van Rompuy var Litauens Dalia Grybauskaite, som på vej ind til mødet sagde, at Herman van Rompuys nye udspil »gik i den rigtige retning«.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har gjort det klart, at Danmark skal have en rabat på én milliard kroner om året - ellers nedlægger hun veto mod budgettet for 2014-2020.

I Van Rompuys reviderede forhandlingsudspil var den danske rabat ikke imødekommet, og ifølge b.dk bliver der fjernet 14 milliarder euro fra EUs grønne vækstinitiativer, som Danmark kæmper for. Samtidig flyttes penge til EUs landbrugsstøtte og strukturfonde - to områder som Danmark netop gerne vil skære i.

Det samlede EU-budget forbliver i det nye udspil på samme niveau som i EU-præsidentens tidligere udspil med en budgetramme, der svarer til 1,01 procent af EU-landenes samlede økonomi opgjort i bruttonationalindkomsten (BNI).

Det huer ikke Storbritanniens premierminister, David Cameron, der ligesom Thorning er i Bruxelles for at kæmpe for en rabat samt for at holde udgifterne i EU nede.

- Der har ikke været tilpas fremgang i forhold til at fjerne forslag om øgede udgifter. Dette er ikke tiden til at flytte penge fra et budget til et andet. Vi har brug for nedskæringer, lød det ifølge euobserver.com fra David Cameron, da det var hans tur til at mødes med Herman van Rompuy fredag.

De foreløbigt største vindere er ifølge euobserver.com Frankrig og Polen, som står til at få mest ud af Herman van Rompuys nye udkast til et kompromis. I udspillet bliver landbrugsstøtten øget med otte milliarder euro, og det gavner især Frankrig, mens et intenst lobbyarbejde fra den 15 lande store »Friends of Cohesion«-gruppe, som ledes af Polen, har gjort, at gruppen nu står til at modtage yderligere 10,6 milliarder euro.