Tobakslobbyismen har taget fat i EU, der i dag stemmer om en række forbud mod tobak i forskellige afskygninger. Blandt andet har et tysk medlem af parlamentet modtaget en bunke tobaksvarer.

Klokken 12 gik det løs i Europaparlamentet, hvor medlemmerne skal stemme om tobaksdirektivet. Heriblandt et forbud mod snus, mentolsmøger og slik der imiterer tobaksprodukter. Sidstnævnte kunne derfor ramme lakridspiben

Men store kræfter er på spil fra tobaksindustrien, som vil gøre meget for at få stoppet de direktiver, som der stemmes om.

Professor Peter Nedergaard fra Center for Europæisk Politik fortæller, at lobbyisterne henvender sig ikke nødvendigvis som et tobaksfirma.

- Det kan være, de henvender sig gennem et advokatfirma eller et konsulentfirma, og det kan der være to forklaringer på.

- Den ene er, at der nogen gange går lang tid mellem afstemningerne i EU, og derfor har lobbyisterne ikke altid ressourcer til at have flere 100 medarbejdere ansat. Den anden er selvfølgelig, at lobbyisterne gerne vil skjule, hvem de repræsenterer, siger Peter Nedergaard til BT.

Lobbyisterne arbejder også ved at uddele gaver til parlamentarikerne. Blandt andet har den tyske europaparlamentariker Rebecca Harms taget et billede af en bunke tobaksvarer fra lobbyister fra tobaksindustrien, som du kan se her over artiklen.

Billedet er blevet delt af danske Morten Messerschmidt (DF) på Twitter, som fortæller BT, at tobaksmærkerne er meget på mærkerne i øjeblikket.

Lobbyismen lever i EU, og Morten Messerschmidt forklarer, at lobbyisterne generelt arbejder ret målrettet.

- Jeg har hørt, at de går efter ordførerne i grupperne, som de sender smagsprøver. Hvis de bider på og leverer de stemmer, som lobbyisterne ønsker, så er der åbent for de store ting. Rejser og koncertbilletter står klar, siger Morten Messerschmidt.

Og da det ikke kun er tobaksmærkerne der har noget på spil. Lakridspiberne er ligeledes til afstemning, og i den forbindelse har Morten Messerschmidt modtaget lakridspiber fra en finsk producent.

- Jeg fik tilsendt en ladning lakridspiber til Christiansborg, men jeg fik ikke selv nogle af dem. Men de behøver nu heller ikke lobbye mig. Jeg har besluttet mig for at stemme i mod.

I det hele taget ligner det en række nej-stemmer fra Morten Messerschmidt til afstemningen siger han. Særligt om snus og mentol-cigarretter skal gøres ulovlige bliver et klart nej fra Morten Messerschmidts side.