Flertallet, der kommer til Europa, er økonomiske migranter, siger EU-kommissær.

Mere end halvdelen af de mennesker, der kom til Europa i december* i den største flygtninge- og migrationskrise i årtier, flygter ikke fra krig og især nordafrikanere forlader deres hjemlande af økonomiske årsager.

Sådan lyder det fra toppen af EU-kommissionen, hvor den hollandske kommissær, Frans Timmermans, til den hollandske tv-station NOS siger, at flertallet af asylansøgerne kommer fra lande, som ikke giver dem ‘ret til asyl’:

»Det er omkring 60. pct.,« siger Frans Timmermans, der henviser til ikke-offentliggjorte tal fra EUs grænseagentur, Frontex.

Den markante udmelding kommer, mens flygtninge- og migrationskrisen fortsat giver politikerne hovedpine. Alene i 2015 kom der, ifølge nye tal fra Eurostat, 1.55 mio. flygtninge- og migranter til Europa, skriver Information.

Frans Timmermans, der ikke er hvem som helst i EU-systemet, da han udover at være kommissær for bla. ’bedre regulering’ også er første-næstformand i Kommissionen, siger til tv-stationen, at de ‘økonomiske migranter’ bør sendes hjem hurtigst muligt. Sker det ikke, risikerer det at gå ud over den hjælp som de, der er flygtninge, skal have, forklarer hollænderen.

Flere EU-lande, herunder Danmark, har som konsekvens af krisen indført midlertidig grænsekontrol. Det er bl.a. sket efter, at initiativerne fra Bruxelles har vist sig at være utilstrækkelige og flere lande har efterlyst en styrkelse af EUs ydre grænser, som ifølge nyhedsbureauet AP - på trods af vinteren - dagligt bliver krydset af mere end 2.000 mennesker i Grækenland alene. Men Frans Timmermans advarer i interviewet mod at tro, at grænsekontrol medlemslandene imellem er løsningen på problemet.

Og måske er der nu en EU-løsning på vej. I hvert fald skrev Information i går, at Kommissionen ‘i løbet af kort tid’ vil ‘fremsætte et forslag, der gør det muligt for EU at indsætte sit eget politikorps til at bevogte f. eks. Grækenlands grænser, hvis landet ikke selv kan eller vil løse opgaven.’

»Der er folk, der finder forslaget meget vidtgående, men det har topprioritet at opretholde kontrollen med unionens ydre grænser. Og vi er parate til at hive de enkelte lande for en domstol, hvis de nægter at samarbejde,« sagde den danske EU-kommissær, Margrethe Vestager, ifølge Information, på en pressebriefing i Bruxelles mandag.

Danskeren mener, som sin hollandske kollega, heller ikke, at grænsekontrol mellem EU-lande er en god ide:

»Den slags nationale løsninger er forståelige, men de udgør ikke nogen samlet og holdbar løsning på problemerne,« sagde Margrethe Vestager ifølge avisen.

I 2015 søgte ca. 21.000 personer asyl i Danmark. Endnu flere rejste igennem landet for at komme til eksempelvis Sverige. Frontex reagerede i går ikke på BTs henvendelse.

*Rettet 28. januar 2016 kl. 12.35: I en tidligere udgave af denne artikel fremgik det beklageligvis ikke, at EU-kommissæren henviste til tal fra december 2015. BT beklager.