Livslang EU-pension og tre års eftervederlag  for tre måneders arbejde.

Sådan er de attraktive vilkår for fire vikarer, der nu bliver sat ind som midlertidige EU-kommissærer for de sidste tre måneder af kommissions periode. Årsagen er, at fire kommissærer træder tilbage før tid, fordi de er valgt som nye medlemmer af Europa-Parlamentet.

En af dem, den finske Jyrki Katainen forventes at fortsætte som 'rigtig' kommissær, når Jean-Claude Juncker har samlet den nye kommission. Men de øvrige tre forventes kun at sidde i tre måneder, hvoraf seks uger er ferie. Alligevel får de altså alle de frynsegoder, der hører til jobbet.

- Det er åbenbart lige meget, om man er kommissær i en dag eller fem år. Det er fuldstændig vanvittigt, siger Dansk Folkepartis nyvalgte medlem af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen.

Vikarerne har ret til et eftervederlag på 40 pct. af grundlønnen i tre år.

Eftervederlag på 2,4 mio. kr.

Kommissærerne tjener ca. 1,8 mio. kr. årligt, og det giver et eftervederlag på 2.4 mio. kr. over tre år plus en gratis flytning. Der bliver altså tale om en ekstraudgift for de europæiske skatteborgere på 10 mio. kr. for de fire kommissærer, der kun skal arbejde ca. tre mdr. hvoraf de seks uger er institutionernes officielle ferie.

- Det er et tydeligt eksempel på, hvor skødesløst man behandler EU borgernes skattepenge, når man uden at blinke punger ud med 10 millioner til fire korttidsvikarer i kommissionen. Der er særligt beskæmmende, når man tænker på den økonomiske krise, der stadig rider mange af EU´s befolkninger som en mare, at man uden videre udbetaler guldrandede pampervederlag til mennesker, der reelt ikke kommer til at udfylde nogen som helst funktion i EU systemet.

- Derfor stemte vi også nej til udpegningen af de fire midlertidige kommissærer. Vil hverken kan eller vil forsvare frås med EU midler. Og jeg vil som medlem af budget og budgetkontroludvalgene kræve, at vi får en kritisk drøftelse af de alt for gunstige vilkår, der gælder for disse svingdørskommissærer, siger Anders Vistisen.

Fire EU-kommissærer er pr. 1. juli trådt tilbage fra EU-Kommissionen for at påbegynde deres nye job som MEPere i Europa-Parlamentet. De fire kommissærer, der er trådt tilbage fra deres poster i Kommissionen, er Viviane Reding, nu forhenværende næstformand og kommissær for retlige anliggender, Antonio Tajani, nu forhenværende næstformand og kommissær for erhvervsliv og iværksætteri, Olli Rehn, nu forhenværende næstformand og kommissær for økonomiske og monetære anliggender og Janusz Lewandowski, nu forhenværende kommissær for budget og planlægning.

De fire 'vikarer' blev godkendt i Parlamentet onsdag morgen. De fire bliver kommissærer indtil udgangen af Kommissionens nuværende mandatperiode, der udløber 31. oktober 2014.

Jyrki Katainen (Finland) bliver kommissær for Økonomiske og Monetære Anliggender. Fernando Nelli Feroci (Italien) bliver kommissær for Industri og iværksætteri. Martine Reicherts (Luxembourg) bliver kommissær for Retlige anliggender og grundlæggende rettigheder og medborgerskab. Jacek Dominik (Polen) bliver kommissær for Budget og finansiel programmering. Han erstatter Janusz Lewandowski.