Fra 2021 kan det være slut med at stille urene frem og tilbage to gange om året.

Det har et flertal i Europa-Parlamentet vedtaget under plenarforsamlingen i Strasbourg tirsdag.

Det vil være op til medlemslandene, om de vil overgå til permanent sommertid eller vintertid.

I lande, der vælger permanent sommertid, skal borgerne for sidste gang stille urene en time frem søndag den 28. marts 2021, mens de lande, der vælger permanent vintertid, for sidste gang stiller urene tilbage søndag den 31. oktober 2021.

Næste skridt er, at Ministerrådet skal vedtage et nyt direktiv. Herefter skal medlemslandene melde ind til Europa-Kommissionen, hvad de har tænkt sig at gøre. Endelig vil Europa-Kommissionen se på sagen igen for at koordinere.

Det sidste er Folkebevægelsen mod EUs medlem af Europa-Parlamentet, Rina Ronja Kari, ikke tilfreds med.

»Det er noget pjat, at Kommissionen skal ind over igen. Det kan medlemslandene sagtens finde ud af selv,« siger Rina Ronja Kari, der stemte for dagens vedtagelse sammen med 410 af sine kolleger. 192 stemte imod.

Christel Schaldemose (S) stemte også for. Hun har fået flere hundrede henvendelser om spørgsmålet.

»Det er kommet bag på mig, at det betyder så meget for nogen. Men det gør det, og det synes jeg, man skal lytte til. Jeg er derfor nået frem til, at det er på tide at afskaffe skiftet, fordi der ikke rigtig er nogen begrundelse for det længere,« siger hun.

»Jeg mener, vi skal gøre sommertiden til permanent tid, så vi kan beholde de lange sommeraftener,« tilføjer hun.

B.T. forsøger at få Transport-, Bygnings- og Boligministeriets kommentar til afstemningen - herunder hvad den danske regering foretrækker.

Sidste år viste en EU-undersøgelse nemlig, at 84 procent af 4,6 millioner EU-borgere helst vil undgå at stille uret frem og tilbage.

Argumentet for bevarelse af sommertid og vintertid - eller normaltid, som det egentlig hedder - har rod i personlig sundhed.

Borgerne får nemlig større mulighed for at fange noget sollys i dagtimerne, hvilket særligt giver god mening i de nordlige lande med lange mørke vintre.

Sommertid blev for første gang indført af Østrig og Tyskland i 1916 for at spare på olien under Første Verdenskrig. Danmark indførte sommertid 21. maj 1916, men den blev først permanent i 1980.

I 1996 indførte EU-kommissionen så fælles standarder for sommertid fra sidste søndag i marts til sidste søndag i oktober.