Lyt til artiklen

Den tidligere konservative justitsminister Erik Ninn-Hansen er død i en alder af 92 år. Han sov ind 20. september, oplyser familien til Berlingske.

Erik Ninn-Hansen bestred en lang række topposter i dansk politik fra 1960erne og frem til 1994, hvor han blev tvunget til at træde ud af Folketinget som følge af sagen om familiesammenføringer for tamilske flygtninge fra det borgerkrigshærgede Sri Lanka - den såkaldte Tamilsag. Tamilsagen førte desuden til, at han trak sig som justitsminister i 1989.

Læs også: Nekrolog: Et liv mellem jura og politik

Erik Ninn-Hansen var både forsvarsminister, finansminister, justitsminister og  formand for Folketinget.

Fire år efter han trak sig som justitsminister - i sommeren 1993 - sad han på anklagebænken i den første danske rigsretssag siden 1910, hvor han var tiltalt for at have overtrådt ministeransvarsloven.

Se billederne fra et langt liv i politik

To år senere blev han fundet skyldig, og han blev idømt fire måneders fængselsstraf, der dog blev gjort betinget. Året inden havde han selv valgt at træde ud af Folketinget, mens daværende statsminister Poul Schlüters KV-regering var tvunget til at gå af året inden som følge af skandalen.

Blå bog: Erik Ninn-Hansen

Erik Ninn-Hansen blev født 12. april 1922 i Skørpinge og sov ind 20. september 2014 92 år gammel.

Han var uddannet cand.jur. og blev i 1953 valgt ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti efter at have været formand for Konservativ Ungdom i en årrække.

Erik Ninn-Hansen nåede både at være forsvarsminister og finansminister, inden han i 1982 blev justitsminister i daværende statsminister Poul Schlüters KV-regering.

Det blev også hans sidste ministerpost, da han blev indblandet i sagen om familiesammenføringer for tamilske flygtninge fra det borgerkrigshærgede Sri Lanka - den såkaldte Tamilsag. Tamilsagen endte med at tvinge KV-regeringen til at trække sig i 1993. Erik Ninn-Hansen havde selv trukket sig som justitsminister i 1989, da sagen kom frem første gang.

Sagen endte med den første rigsretssag i over 80 år, og her sad Erik-Ninn Hansen på anklagebænken - tiltalt for at have forbrudt sig mod ministeransvarlighedsloven. Han blev i 1995 fundet skyldig - året inden var han selv trådt ud af Folketinget.

Udover ministerposten nåede Erik Ninn-Hansen også at være formand formand for Folketinget.

I 1967 blev han Ridder af Dannebrogsordenen, men den titel blev taget fra ham igen, da han blev dømt ved rigsretssagen.

Erik Ninn-Hansen nåede at udgive flere bøger - blandt andet erindringsbogen »Syv år for VKR«.

KILDE: Den Store Danske

Se billederne fra et langt liv i politik