Roser fra Dansk Erhverv og Dansk Byggeri, mens tænketanken Cepos mener, skattereformen er for uambitiøs.

Både Dansk Erhverv og Dansk Byggeri glæder sig over skatteaftalen mellem regeringen, Venstre og Konservative.

- Vi roser både regeringen og oppositionen for at have vist forhandlingsvilje og rykket forliget i erhvervsvenlig retning i 11. time, siger Dansk Erhvervs direktør, Christian Ingemann.

Dansk Erhverv glæder sig især over, at topskattegrænsen rykkes markant opad og at der hentes finansiering uden for skattesystemet via lavere regulering af overførselsindkomster. Derved sikres også et lidt lavere skattetryk.

På den positive side peger Dansk Erhverv ligeledes på, at der gives et markant løft i beskæftigelsesfradraget, at iværksætterskatten afskaffes og at der - blandt andet i kraft af en lavere stigningstakt i overførselsindkomsterne - ikke er tale om en ren skatteomlægning.

- Ideelt set havde Dansk Erhverv gerne set sænkelser i selve topskattesatsen, i selskabsskatten og en særlig erhvervspakke, der eksempelvis fjerner fedtafgift og den kommende sukkerafgift – men nogle gange må man hylde det muliges kunst, som dagens forlig absolut er et udtryk for, siger Christian Ingemann.

Dansk Byggeri anerkender den politiske ansvarlighed, som både regeringen, Venstre og Konservative har udvist.

- Udover en skatteaftale, der indeholder en række fremadrettede initiativer til gavn for et dynamisk arbejdsmarked, så håber vi også på, at det indvarsler et samarbejde, der kan tage fat om de øvrige store strukturelle udfordringer, som Danmark står midt i. Det åbne vindue skal udnyttes, siger adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri.

Mens der er ros fra Dansk Erhverv og Dansk Byggeri, modtager den liberale tænketank Cepos skattereformen mere lunkent:

- Den har positive og negative elementer, men overordnet set leverer skattereformen ikke svaret på Danmarks skatteudfordring. Der sker en lille lettelse i skattetrykket, men Danmark vil fortsat have verdens højeste skattetryk, siger cheføkonom Mads Lundby Hansen og uddyber:

- Det er meget kritisabelt, at man finder finansiering ved at øge en lang række afgifter, herunder på øl, vin og slik. Det vil øge grænsehandlen. Herudover øger man blandt andet bankskatterne, hvilket betyder højere udlånsrenter for virksomheder og familier.

- Man burde i stedet for diverse skattestigninger have fundet mere finansiering ved at skære i væksten i verdens største offentlige sektor. På positivlisten ser man reduktionen i reguleringen af kontanthjælp, dagpenge og andre overførselsindkomster, ligesom man flytter cirka 250.000 danskere ud af topskatten, siger han.