'Dukkelise', 'Dukkebarn', 'Finke'. Historiker og forfatter Mikael Jalving affyrer en skudsalve spækket med hånlige spydigheder rettet mod Danmarks tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. 

Det sker i et blogindlæg på jp.dk, hvor Mikael Jalving under overskriften 'Farvel til finken' serverer en sylespids afskedssalut til Helle Thorning-Schmidt, efter det er kommet frem, at hun forlader dansk politik. Fra april får hun kontor i London som administrerende direktør i Save the Children International, der kendes som Red Barnet herhjemme

Mikael Jalving beskriver Helle Thorning-Schmidt med lidet flatterende, kønsspecifikke betegnelser som 'Dukkelise', 'Dukkebarn' og 'Finke' og konkluderer, at hun 'fjantede rundt på Christiansborg' i løbet af sit politiske virke.

Samtidig er Thorning ifølge Mikael Jalving den mest ligegyldige statsminister i historien, som blot lader ussel mammon diktere, hvor karrierens vinde skal blæse hen.

Mikael Jalving finder det samtidig pudsigt, at Thornings nye job i Red Barnet har fået hende til at omtale børnene med et helt nyt engagement:

»Aldrig før har man hørt Dukkelise tale specielt varmt om de små, de var der ligesom bare, svigtet af såvel folkeskole som almindelig opdragelse, mens statsministeren lovede en fair løsning i morgen. Dvs. ikke før nu, for hør blot, hvad der pludselig kommer ud af højttaleren på Østerbro, København: ”Børns rettigheder, beskyttelse og udvikling har altid stået mit hjerte nært”. Aha, javel, ja. Så véd vi det. Som om,« skriver Jalving på jp.dk.

Han tilføjer, at han allerede i sommer håbede, at Thorning forlod Danmark til fordel for et job som EU-kommissær:

»I sommer ønskede jeg, at Dukkebarnet blev sendt helt hjem til Bruxelles, men nu bliver det altså London, hun kommer til at shoppe rundt i de kommende år, mens hun i forbifarten redder alverdens børn fra alverdens ulykker. Om hun også får tid til at se sine egne, melder historien ikke noget om, men sikkert er det, at hun kalder sit nye job både ”fantastisk” og ”fantastisk”, som de siger i X-factor,« skriver Mikael Jalving, der tilføjer, at Danmark ifølge ham har en virkelighedsfjern politisk elite:

»Mens vi vinker farvel til finken, kan vi tænke lidt over en ting mere. Hellepigens exit kommer kort tid efter, at den tidligere finansminister Bjarne Corydon trak stikket og forlod konkurrencestaten for at blive global direktør for konsulentvirksomheden McKinsey. Godt gået, Bjarne – men tænk, hvis det var den anden vej rundt… Tænk, hvis vore toppolitikere først havde smagt lidt på virkeligheden, haft et job, mødt nederlag og skuffelser, have kæmpet videre og frem mod et aktivt og modent liv som politiker. I så fald kunne de måske gøre en positiv forskel for landet.«

BT har uden held forsøgt at få en kommentar fra Helle Thorning-Schmidt til indlægget, men hendes socialdemokratiske partikollega, retsordfører Trine Bramsen, forsvarer sin tidligere formand på Facebook:

»Politisk uenighed er en forudsætning for vores demokrati. Men det er gensidig respekt også. Det er fuldstændig uhørt, at landets tidligere statsminister skal kaldes for "dukkebarn" og "finke" af et orakel af en kommentator i en landsdækkende avis. Hvis vi vil sikre at danske piger og kvinder tør stikke næsen frem. Så nytter det ganske enkelt ikke, at sådanne tåbeligheder udi kønsopfattelser lever. Respekt for vores tidligere statsministers kæmpe indsats for vores land. Hun er en sej kvinde,« skriver Trine Bramsen.