I flere kommuner forsøger Enhedslistens byrådsmedlemmer at underminere den nye offentlighedslov med et forslag om, at kommunerne ikke skal følge loven. Torsdag ventes forslaget vedtaget i København.

Borgere og presse skal mødes med mest mulig åbenhed, når de ønsker indsigt i kommunernes forvaltning. Det mener Enhedslistens byrådspolitikere, der landet over sætter det samme forslag på dagsordenen for at underminere den nye offentlighedslov.

Forslaget går ud på, at kommunerne skal give aktindsigt i henhold til princippet om meroffentlighed - og dermed ikke følge lovens intentioner om mindre offentlighed i den kommunale forvaltning.

»Med den nye lov indskrænker man blandt andet offentlighedens adgang til borgmestrenes kalender, men vi synes, det er vigtigt at man kan følge med i, hvad borgmestrene laver, og hvem de holder møder med,« siger Enhedslistens gruppeformand i København, Rikke Lauritzen (Ø).

Torsdag aften forventes forslaget at blive vedtaget i Københavns Borgerrepræsentation.

»Det betyder jo, at intentionen med loven ikke slår igennem kommunalt, og at både journalister og almindelige borgere stadig vil have muligheden for at kigge politikerne over skulderen,« siger hun.

I Helsingør Byråd tegner sig også et flertal for forslaget om meroffentlighed, der er stillet af viceborgmester Christian Saggau (SF) og byrådsmedlem Allan Berg Mortensen (Ø).

Forslaget vil også blive stillet i Roskilde, Odense, Gladsaxe og Helsingør, og den 12. juni er det på dagsordenen ved byrådsmødet i Aarhus. Her har gruppeformanden for Socialdemokraterne allerede meldt sin støtte, og forslagsstilleren, Enhedslistens Jette Jensen (Ø), håber på opbakning fra flere partier.

»Hvis forslaget bliver vedtaget, betyder det noget for borgerne i de kommuner, hvor det sker, men jeg tror da også, det kan være med til at presse hele debatten om offentlighedsloven. Hvis en hel masse kommuner beslutter, at det her vil vi ikke efterleve, så er det spørgsmålet, om den siddende regering får lov til at gennemføre det,« siger Jette Jensen.

Den nye offentlighedslov har mødt massiv kritik fra både politikere, journalister og menneskerettighedsorganisationer. Det er især paragrafferne 24 og 27, der er udskældt for at indskrænke offentlighedens adgang til at få aktindsigt i ministerier. Loven åbner dog også op for mulighederne for at få indsigt i Kommunernes Landsforening og Danske Regioner.

Fra Enhedslisten på Christiansborg lyder der ros til de kommunale kolleger. Retsordfører Pernille Skipper (Ø) mener, det er vigtigt, at kommunerne fastholder åbenhed i forvaltningen, ikke mindst i forhold til borgernes mulighed for at få indsigt i egne sager.

»Jeg håber, det kommer igennem i så mange kommuner som muligt, men det kommer desværre ikke til at ændre på noget af det, som har været centralt i diskussionen, nemlig adgangen til aktindsigt i ministeriernes arbejde og de centrale departementer. Det er jo der, den virkelig magt ligger,« siger Pernille Skipper.

Den nye offentlighedslov skal gennem andenbehandling torsdag i næste uge, og den 3. juni forventes loven at blive vedtaget med stemmer fra regeringspartierne, Venstre og de Konservative.