Enhedslisten ser behov for flere milliarder til klimaet. Alle skal kunne være med i grøn omstilling.

Langt billigere kollektiv transport og elbiler er kernepunkter for Enhedslisten i de forhandlinger om finansloven for 2020, partiet er trådt ind til mandag i Finansministeriet.

Det fortæller politisk ordfører Pernille Skipper på vej ind til forhandlingerne.

- Vi kommer ikke med ultimative krav, det skal man aldrig gøre. Men når vi siger, at vi vil have en finanslov, der kan måles på klimaregnskabet, så mener vi det.

- Det gælder blandt andet udtagning af landbrugsjord. Men den grønne omstilling skal også være en positiv ting for helt almindelige mennesker. Derfor vil vi også sænke prisen på kollektiv trafik og elbiler, siger Pernille Skipper.

Partiet mener som de andre støttepartier, at der bør sættes en større sum penge af til at købe landbrugsjord og omlægge det til skov eller andre naturområder.

Men den grønne omstilling skal også kunne mærkes af almindelige mennesker, siger Pernille Skipper.

- At omdanne landbrugsjord til skov er et godt sted at starte, for det batter virkelig.

- Men alle skal kunne være med i den grønne omstilling. Det betyder blandt andet at gøre den kollektive transport billigere. Og i vores optik skal vi give et kontant tilskud til familier, der vil udskifte den gamle benzinbil med en elbil, siger ordføreren.

Regeringen har afsat 2,1 milliard kroner til grøn omstilling og 2,1 milliard kroner til en forhandlingsreserve, der dog skal dække meget andet end klimaet.

Og det synes Pernille Skipper og Enhedslisten, er alt for lidt, fortalte ordføreren efter mødet med finansministeren.

- Vi har klart sagt til ministeren, at de penge, der er sat af, betragter vi ikke som en reel forbedring. For de er for en stor dels vedkommende taget andre steder fra.

- Vi skal finde nogle ekstra penge. Det er finansministeren ikke nødvendigvis enig i, men det er den diskussion, vi tager nu, sagde ordføreren.

Hun fortalte, at et forslag om at sænke priserne på offentlig transport med 30 procent ikke havde fænget voldsomt hos ministeren.

- Regeringen synes, at det er alt for dyrt. Det synes vi selvklart ikke, for det svarer kun til det, man har sat priserne op med de seneste par år. Så vi holder fast i, at priserne skal ned. Især i landdistrikterne, siger Pernille Skipper.

/ritzau/