Det er et stort problem, at udenlandske arbejdstagere underbyder danske løn- og arbejdsvilkår, mener EL og DF.

København. Der skal sættes en stopper for, at EU-borgere kan komme til Danmark og arbejde til lav løn og på dårlige vilkår, mener Enhedslisten.

Det er budskabet forud for arbejdernes internationale kampdag mandag.

Folk og virksomheder fra hele Europa skal være velkommen. Men kun hvis de arbejder på de vilkår, som gælder her i landet, lyder det fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

- Det, man i EU kalder fri bevægelighed, er i virkeligheden frihed for virksomheder til at shoppe rundt efter den billigste arbejdskraft.

- Vi vil rigtig gerne samle et flertal i det danske folketing. Men skal vi indføre et krav om ansættelseskontrakter på danske løn- og arbejdsvilkår for at arbejde i Danmark, skal vi have gjort noget ved traktatgrundlaget i EU, siger hun.

Partiet håber at kunne samle SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om en offensiv mod det, Enhedslisten kalder social dumping.

Det er, når udenlandske arbejdstagere underbyder danske løn- og arbejdsvilkår.

For nylig præsenterede Socialdemokratiet et nyt principprogram, som for første gang adresserer problemet. Det momentum håber Enhedslisten at udnytte.

Første skridt er at pålægge trekløverregeringen at arbejde i EU for at få ændret EU-reglerne, så de enkelte lande kan kræve arbejdstilladelser for europæisk arbejdskraft.

Både Danmark og EU har love og regler, som har til formål at modvirke løntrykkeri.

Men de går ikke vidt nok, mener Enhedslisten.

- Vi savner danske love, som gør det nødvendige. For eksempel et krav om arbejdskontrakt på danske løn- og arbejdsvilkår. Det krav kan vi ikke stille på grund af EU-reglerne i dag, siger Pernille Skipper.

Foruden krav om en arbejdstilladelse foreslår Enhedslisten, at virksomheder fra andre EU-lande skal følge de samme love og regler som danske virksomheder, når de udfører service- og tjenesteydelser i Danmark.

Danske fagforeninger skal desuden have ret til at konflikte for at sikre, at de udenlandske virksomheder følger normale danske overenskomster.

Dansk Folkeparti er positiv overfor forslaget, siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted, der dog har et lille men:

- Det kan godt være, vi skal have en passus om, at der, hvor der ikke er overenskomst, skal man stadig kunne fremsætte en ansættelseskontrakt på vilkår, der er lig med overenskomsterne på området.

/ritzau/