Stemmespild er udemokratisk, mener Enhedslisten, der foreslår valgforbund ved folketingsvalget og en ophævet spærregrænse. Partiet opfordrer regeringen til at undersøge, hvordan stemmespild bedst forhindres.

Det er langt fra i orden, at nogle stemmer risikerer ikke at tælle med ved det kommende folketingsvalg.

Det mener Enhedslisten, der vil have regeringen til at undersøge, hvordan stemmespild bedst undgås. Selv foreslår partiet valgforbund og en ophævet spærregrænse som midler, der kan forhindre, at stemmer går tabt, hvis et parti ikke kommer i Folketinget.

»Det er sådan, at vi i dag har valgforbund til kommunalvalg, regionsvalg og valg til Europa-Parlamentet, og det betyder, at selvom der skulle være partier eller kandidater, der ikke får stemmer nok til at opnå valg, så indgår de stemmer stadigvæk i den samlede tælling af, hvordan man fordeler mandater. Det gør man ikke til folketingsvalg, og det betyder, at der er en risiko for, at man spilder sin stemme, og at den stemme aldrig bliver repræsenteret. Og det, synes vi, er rigtigt ærgerligt,« siger Enhedslistens gruppeformand, Stine Brix (Ø), til Berlingske Nyhedsbureau.

Enhedslisten har derfor stillet et beslutningsforslag, der kommer i kølvandet på, at den tidligere radikale kulturminister Uffe Elbæks parti, Alternativet, med 20.000 vælgererklæringer er opstillingsparat ved det kommende folketingsvalg. Det har nemlig fået flere til at spekulere i, at Alternativet kan ende med at koste rød blok en hel del stemmer, hvis partiet ikke kommer over spærregrænsen og sikrer sig en plads i Folketinget.

Stine Brix afviser, at forslaget blot er et forsøg på at forhindre, at Alternativet, der ifølge en meningsmåling fra Børsen ligger lige under spærregrænsen, kommer til at trække rød blok væk fra regeringsmagten.

Ifølge gruppeformanden kan Alternativets situation blive et eksempel på, at der kan være rigtig mange mennesker, som sætter deres kryds ved partiet, men at disse stemmer ikke bliver repræsenteret, hvis partiet samlet set ikke får stemmer nok.

»Det er det samme problem, vi havde ved sidste valg, hvor Kristendemokraterne stillede op, mange satte deres kryds ved dem, og de ikke blev repræsenteret. Så det er jo en problemstilling, vi kender både på højrefløjen, venstrefløjen og i midten af dansk politik. Som sådan vil man derfor ikke kunne sige, at det vil give en fordel for den ene eller den anden side af Folketinget,« forklarer hun.

De Konservatives gruppeformand, Brian Mikkelsen (K), kritiserer ifølge Politiken forslaget for at være »udemokratisk«.

»Så kunne alle de blå partier slå sig sammen og de røde det samme, og hvor er de Radikale og Alternativet så? Jeg kan ikke se nogen fremtid i det,« siger han til avisen.

Denne kritik er Stine Brix ikke enig i og understreger, at det er vigtigt, at de kandidater, som befolkningen stemmer på, også bliver repræsenteret.

»I dag har vi et system, som favoriserer større partier. Det er ikke specielt demokratisk, og det betyder, at der kan være mange tusinde danskere, hvis stemme slet ikke indgår, når man sammensætter folketinget. Det er det, vi gerne vil gøre op med, og det gælder sådan set uanset, om det sker på venstrefløjen, højrefløjen eller i midten af dansk politik,« siger gruppeformanden.

Enhedslisten ser det også som en mulighed helt at fjerne spærregrænsen på to procent.