Mens Enhedslisten kalder regeringens nye uddannelseshjælp for forkastelig, mener Venstre, at regeringen burde være gået længere.

Regeringens forslag om at afskaffe kontanthjælpen for unge uddannelsesparate under 30 år, pålægge dem krav om uddannelse og det på en ydelse svarende til SU - såkaldt uddannelseshjælp -  bliver mødt med voldsom hovedrysten hos regeringens parlamentariske grundlag, skriver B.dk.

»Det er simpelthen for groft,« siger Enhedslistens socialordfører og medlem af Beskæftigelsesudvalget, Finn Sørensen (Ø).

»Det er simpelthen for groft, at hun vil forringe de unges ydelse på den måde. Nu kommer alle ned på en ydelse, der svarer til den, som dem under 25 får i dag. Den er en stærkt medvirkende årsag til, at unge mennesker er overrepræsenterede i den gruppe, der bliver sat på gaden, fordi de ikke kan betale deres husleje. Det er en grov, grov forringelse, hun kommer med der,« siger Finn Sørensen direkte adresseret til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Økonomisk rammer regeringens pålæg om uddannelse, der er en del af den reform af kontanthjælpen, regeringen præsenterer senere i dag, især de unge mellem 25 og 29 år. I dag modtager unge uddannelsesparate under 25 allerede en ydelse svarende til SU. Det skal i fremtiden også gælder gruppen fra 25 til 29 år. Den gruppe vil få 4.747. kr. mindre om måneden fra 1. Januar 2014. Uddannelseshjælpen hedder den ydelse som de 18 til 29-årige fremover vil få, indtil de begynder uddannelse på almindelig SU. Ydelsen er på  5.753 kr. pr. måned.

Regeringen forventer, at cirka hver tredje af de 45.000 kontanthjælpsmodtagere under 30, der er uden kompetencegivende uddannelse, er uddannelsesparate.

Finn Sørensen er med på, at flere har behov for mere uddannelse, men pisken er forkert.

»Jeg er helt enig i, at vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at få de unge mennesker i uddannelse. Men hvorfor skal man forringe deres vilkår. Det gør dem ikke til bedre studerende, at man skærer så voldsomt i ydelsen. De bliver ikke klogere, når de mister næsten halvdelen af deres forsørgelsesgrundlag. Det tjener kun et formål, og det er at invitere Venstre og højrefløjen med i et nyt angreb på nogle af de grupper, der har mindst i forvejen. Det er simpelthen forkasteligt,« siger Finn Sørensen.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby (V), er da også fint tilfreds med, at regeringen vil sende flere på skolebænken. Men hun vil ikke vil vurdere, om det gør et endeligt forlig med Venstre mere sandsynligt.

»Nu må vi jo se regeringens udspil som helhed. Men vi lagde jo vores udspil frem i august, hvor vi foreslog at uddannelsespålægget og ungeydelsen skulle udvides op til 30 år, netop for at sikre, at de unge, der ikke har en uddannelse, får en uddannelse. Hvis det er det, som regeringen har ladet sig inspirere af, så er det positivt,« siger Ellen Trane Nørby.

I venstres bud på en reform af kontanthjælpen vil partiet give uddannelsespålæg samt en SU-lignende ydelse til samtlige kontanthjælpsmodtagere under 30 år – ikke blot de uddannelsesparate.

»Alle er jo klar til en uddannelse, det kommer blot an på, hvilket niveau man sætter det på. Det er et spørgsmål om at forholde sig individuelt til den enkelte og den uddannelse, han eller hun har. Men altså regeringen har jo en tendens til at gøre folk til ofre frem for at kigge på de muligheder og de ressourcer, som de hver især har,« siger Ellen Trane Nørby.