Enhedslisten København valgte i december 2011 at støtte Antifascistisk Aktions (AFA) tur til en demonstration mod nazisme i Stockholm. Det fremgår af Københavnsbestyrelsen beretning for 2011-2012.

Ph.d.-studerende i politisk ekstremisme på RUC, Chris Holmsted Larsen, beskriver AFA som »en antifascistisk gruppe, hvis formål er at bekæmpe den alleryderste højrefløj om nødvendigt med militante og meget håndfaste midler«.

- Mig bevidst er AFA enestående på den yderste danske venstrefløj, da det er den eneste gruppe, der åbenlyst anvender politisk vold som virkemiddel, siger Chris Holmsted Larsen.

Line Barfod, der er ansvarlig i Enhedslistens forretningsudvalg, har svært ved at se det kontroversielle i, at Enhedslisten København har støttet Antifascistisk Aktion ved at betale organisationens bustur til den svenske hovedstad.

- Der har været en diskussion af, om de bruger voldelige virkemidler eller ej, og så vidt jeg forstår det, så har AFA selv sagt, at de ikke bruger vold, siger Line Barfod.

Mener I ikke, at AFA anvender vold?

- Det går vi jo ikke ind og diskuterer. Det må du snakke med AFA om. Enhedslisten er dannet på, at vi ikke ønsker at bruge vold. Vi ønsker at arbejde demokratisk, og vi ønsker at lære af tidligere tiders fejltagelser, lyder det fra Barfod, som understreger, at hun ikke mener, at Enhedslistens lokalafdelinger bør samarbejde med en organisation som Antifascistisk Aktion.

Ikke desto mindre blev støtten et startskud til en intern debat i Enhedslisten. Da Forretningsudvalget blev gjort opmærksom på beslutningen understregede det over for den københavnske bestyrelse, at »Enhedslistens ikke støtter grupper, som enten bruger eller er tilhænger af politisk vold«. Udvalget mente ikke, at Enhedslisten København burde have støttet AFA og henstillede til, at det ikke sker i fremtiden. På generalforsamlingen i Enhedslisten København 24. marts blev det så vedtaget, at man ikke støtter op om brug af politisk vold og udelukkende støtter kampen mod racisme med fredelige midler.

Gruppeformand for de Konservative på Københavns Rådhus mener ikke, det er i orden at støtte voldelige organisationer, selv om det i dette her tilfælde gælder en fredelig demonstration.

- Det kommer ikke bag på mig, men det viser, at Enhedslisten er et ekstremistisk parti med rødder på den yderste venstrefløj. Det er foruroligende, at et politisk parti, som sidder i Folketinget og står til at få 10 procent af stemmerne i Danmark, aktivt støtter en voldelig bevægelse, siger Jarlov og fortsætter:

- Jeg forstår ikke selv, hvorfor almindelige mennesker, som aldrig kunne drømme om at støtte vold, finder på at støtte vold indirekte ved at stemme på Enhedslisten. Jeg håber, at dem, der stemmer på dem, vil overveje, at det her følger med i pakken.

I forlængelse af debatten om støtten til AFA vedtog Enhedslistens hovedbestyrelse 21. april 2012 blandt andet, at »Enhedslisten tager afstand fra enhver anvendelse af vold i demokratiske samfund og fra organisationer, der benytter sig af vold – uanset begrundelsen«.