Som medlem af en kommunalbestyrelse har man mulighed for at søge orlov og beholde sit vederlag – også selv om orloven skyldes, at man har travlt på sit civile arbejde. På Københavns Rådhus har særligt ét parti benyttet sig af den mulighed siden sidste kommunalvalg.

De 11 medlemmer af Enhedslistens gruppe har været væk fra det politiske arbejde i 61 uger - et år og ni uger - med begrundelsen ”arbejde”.

Det er der, ifølge Enhedslistens spidskandidat til kommunalvalget til november, Ninna Hedeager Olsen, flere forklaringer på.

»Vi er forskellige mennesker, der på forskellige tidspunkter har haft orlov. Nogen har været ved at gå ned med stress, og nogen har endda taget konsekvensen og er stoppet helt i Borgerrepræsentationen,« siger hun til BT og afviser at kommentere de enkelte medlemmers brug af ordningen.

Hvordan har du det med, at man får vederlag, mens man er på orlov?

»Det gør man heller ikke efter tre måneder. Vi har fået meget lidt dobbeltvederlag, fordi flere har været på en orlov, der var længere end tre måneder,« forklarer Ninna Hedeager Olsen.

Dobbeltvederlag eller ej, så går det ganske godt for Enhedslisten med at kradse partiskat ind fra medlemmerne af Borgerrepræsentationen. Partiets lokalforening i hovedstaden havde regnet med at opkræve 857.500 kroner i partiskat, men endte med at få 915.781 kroner i kassen sidste år. Og i år venter man at runde en million kroner.

Det skyldes dog også, at vederlaget for både menige medlemmer og borgmestre er steget. Mens de menige medlemmer betaler 50 procent af deres vederlag i partiskat, betaler teknik- og miljøborgmester Morten Kabell (EL) størstedelen af sit vederlag i partiskat, idet Enhedslistens fuldtidspolitikere kun tjener, hvad der svarer til en ansat på CO-Industris overenskomst; 34.389 kroner månedligt.

LÆS OGSÅ: Publikum til stjerne-koncert i Parken sabler arrangører ned: Under al kritik!

Hvordan kan det være, at I får langt flere penge ind i partiskat end I havde budgetteret med?

»Det er fordi vederlaget er blevet sat meget op. Det er ikke sådan, at vi budgetterer med orlov. Det kunne vi aldrig finde på.«

Når man taler med andre på rådhuset, er de ikke overrasket over, at det netop er jer, der søger mest orlov. Flere politikere siger, at I har opfordret medlemmer til at søge orlov – en siger sågar, at I planlægger, at alle medlemmer har orlov i løbet af en valgperiode?

»Det må være nogen, der vil os det ondt. Jeg har aldrig hørt, at nogen er blevet anbefalet at søge orlov, og det er bestemt ikke noget, vi spekulerer i. Det er nogle mærkelige beskyldninger, som slet ikke har noget på sig.«

Er det etisk i orden, at man tager orlov for at forhindre stress og få lidt ro på?

»Nej, det synes jeg overhovedet ikke er i orden. Især ikke hvis det er for at få ekstra penge i partikassen. Det synes jeg er ekstremt uetisk. Jeg har aldrig hørt nogen i Enhedslisten opfordre til at søge orlov,« siger Ninna Hedeager Olsen.

Professor ved Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, har tidligere udtalt sig kritisk om politikernes mulighed for at få vederlag under deres fravær. Det burde ændres, sagde han, da BT talte med ham om emnet i 2015.

Dengang var det Rasmus Jarlov, der havde tagde orlov fra arbejdet på Københavns Rådhus, fordi han havde travlt med sit politiske arbejde i Folketinget.

I mellemtiden har Vederlagskommissionen kigget politikernes aflønning efter i sømmene, men har ikke set nærmere på muligheden for orlov med vederlag.

»Vederlagskommissionen var en lakmusprøve. Den bestod politikerne ikke. Her viste man i stedet, at man ikke har politisk vilje til at tage egen aflønning op til seriøs overvejelse. Jeg tvivler på, der kommer til at ske ret meget,« siger Henning Jørgensen.

Gruppeformand Tommy Petersen (R) har tidligere forsøgt at få reglerne ændret ved at kontakte ministeren – men det kom der ikke noget ud af.

»Det er fint, man kan tage orlov, men en nærmest ubegrænset orlov med fuld løn oveni – det er for meget. Jeg synes, det er ærgerligt, hvis nogen bruger orloven strategisk til at få penge i partikassen. Både fordi folk er meget væk, og det hæmmer samarbejdet, men også fordi det skaber politikerlede,« siger han, der efterspørger, at økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) går ind i sagen.

Samme opfordring kommer fra Enhedslisten selv - og fra Venstres overborgmesterkandidat Cecilia Lonning-Skovgaard.

»Jeg forstår, at Enhedslisten begrunder sin brug af orlov med det høje arbejdspres. Jeg er glad for, at det er hensynet til medlemmernes ve og vel – og at det ikke er hensynet til partikassen. Det ville harmonere utroligt dårligt med at være folkets ydmyge repræsentanter,« siger hun, der selv har haft orlov i halvanden måned i indeværende periode af arbejdsmæssige grunde.

»Jeg synes, det er tudetosset, at jeg skulle have penge for ikke at passe mit hverv. Jeg var glad for muligheden, men jeg synes, jeg og andre selv må punge ud, hvis orloven skyldes, at man har for meget om ørerne,« siger hun, der selv sprang barselsorloven over.