Alex Vanopslagh skal betale tilbage for at have brudt reglerne for dobbelt bolig.

Men 30.000 årligt er for lidt, lyder kritikken nu fra Enhedslisten mangeårige folketingsmedlem, Søren Egge Rasmussen.

»For billigt sluppet,« skriver han på Twitter, hvor han beskylder Vanopslagh for at have fået en fordel på over et års gratis husleje til mindst 8.000 kroner om måneden, fordi den liberale partileder har fået tildelt en gratis folketingsbolig.

Søren Egge Rasmussen uddyber til B.T, at han mener, at reglerne for tilbagebetaling af uretmæssig brug af en folketingsbolig bør ændres.

»Der kunne godt stå, at der skal betales et månedligt beløb, hvis reglerne ikke overholdes,« uddyber han.

Det er også Enhedslistens holdning til sagen, oplyser partiet.

Den liberale partiformand Alex Vanopslagh har i to år og fem måneder uretmæssigt haft en gratis folketingslejlighed stillet til rådighed midt i København, fordi han havde angivet, at han havde sin normale bopæl i Struer.

Altså den adresse, hvor Struer Kommune samt Folketingets Administration siden har vurderet, at han ikke har tilbragt nok tid til at modtage tilskud for dobbelt boligførelse.

Et skattefrit tilskud på 30.000 årligt, som han siden er blevet påbudt at betale tilbage for hele perioden.

Det skriver Information, der har afdækket sagen, og Alex Vanopslagh bekræfter det overfor B.T.

Men værdien af, at Alex Vanopslagh har haft en lejlighed stillet til rådighed i stedet for selv at skulle betale husleje, er ifølge ekspert Bente Hagelund langt større.

»Det burde man strengt taget også betale tilbage, så det ikke kun er de 30.000 om året, men også noget, der svarer til den gevinst, han har haft ved ikke at betale husleje,« siger Hagelund, der er jurist med ekspertise i offentlig ret, til Information.

Alex Vanopslagh har i den forbindelse skrevet under på en erklæring om, at han vil overholde reglerne, men det har han altså ikke gjort.

Han har gentagne gange afvist, at han bevidst har snydt.

Hans egen forklaring har været, at han ikke havde læst reglerne.

»Jeg er en politiker, der går op i retsstaten, lov og orden og mådehold med borgernes penge. Så det er da en super pinlig sag for mig. Jeg er da monster træt af det, og jeg kan ikke gøre andet end at lægge mig fladt ned,« sagde han under valgkampen i et interview med B.T.s politiske kommentator Joachim B. Olsen.

Også Jøren Ullits, lektor i forvaltningsret ved Syddansk Universitet, vurderer, at både tilskuddet og værdien af den gratis bolig bør ses som en del af den samlede ordning.

Men det er ikke så ligetil, hvordan en tilbagebetaling skulle foregå, vurderer Jøren Ullits.

For umiddelbart er der ikke regler for tilbagebetaling, hvis man som politiker uberettiget har fået stillet en folketingslejlighed til rådighed.

»Hvis man bliver mødt med et krav om at tilbagebetale et betydeligt beløb, som man må antage, der vil være tale om her, så må der være klarhed om det. Og som jeg kan se det, har Folketinget ikke vedtaget sådanne regler.«

Ifølge Jøren Ullits kan sagen derfor give anledning til at genbesøge reglerne:

»Nye regler opstår i kølvandet på nye problemstillinger, så det her er måske netop en anledning til at genbesøge området.«

Samme vurdering deler Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet.

»Det vil være det mest naturlige at gøre i den her situation, at undersøge, om der er brug for at kigge på reglerne.«

»Reglerne skal være ens for alle, så det ikke afhænger af det enkelte medlem af Folketinget,« tilføjer han.

Det er ikke lykkedes B.T. at få Alex Vanopslagh til at stille op til interview om sagen.

I en sms skriver han, at han allerede fra starten kontaktede Folketingets Administration for at bede dem vurdere, hvad han skulle betale tilbage, 'også angående huslejens værdi.

»Hvis reglerne skal ændres, så er det Folketingets præsidium, der skal gøre det. Det er ikke noget, jeg er herre over,« skriver partilederen.

Folketingets Administration er ikke vendt tilbage inden for deadline, da folketingets formand er på tjenesterejse i udlandet. B.T. arbejder fortsat på et svar.