Rektoratet på Aarhus Universitet skal trække sigtelserne tilbage mod 19 studerende, der onsdag blev fjernet fra en blokade på Aarhus Universitet, mener Enhedslisten. Partiet vil nu involvere justitsminister Mette Frederiksen i sagen.

Enhedslistens uddannelsesordfører, Rosa Lund (Ø), er fuldstændig uforstående over, at universitetsledelsen på Aarhus Universitet har valgt at sætte politiet ind mod fredelige studerende, der har demonstreret mod regeringens uddannelsespolitik og reformer.

Onsdag blev 19 studerende sigtet for husfredskrænkelse, fordi de blokerede et lokale på Aarhus Universitet, så medlemmerne af regeringens kvalitetsudvalg ikke kunne komme ind, og natten til tirsdag fjernede Østjyllands Politi også en gruppe demonstranter fra Aarhus Universitet, hvor de siden onsdag i sidste uge havde blokeret rektoratet. Her blev ingen dog anholdt eller sigtet.

Rosa Lund mener, det er en unødig optrapning af konflikten fra universitetets side, og hun opfordrer derfor rektoratet til at trække sigtelserne mod de 19 studerende tilbage og i stedet indlede en dialog.

»Det her er en politisk konflikt, der handler om de studerendes vilkår, og det bør løses ved en dialog med de studerende. Det er lige præcis det, de studerende efterspørger. De vil gerne høres, når der sker store omlægninger på deres uddannelser, og det er det, der sker i øjeblikket. Så universitet skal droppe sigtelserne og i stedet inddrage de studerende i en dialog,« siger Rosa Lund i en pressemeddelelse.

Hun vil nu drage justitsminister Mette Frederiksen (S) ind i sagen.

»Jeg kan ikke huske, at universitetsledelsen før har sat politiet ind mod deres egne studerende, og det er dybt kritisabelt, at det sker nu. Jeg stiller nu spørgsmål til justitsministeren, om hvad regeringen mener om, at politiet skrider ind på denne her måde, og om det er sket før,« siger Rosa Lund.

Den studenterpolitiske bevægelse »Et andet universitet«, der står bag demonstrationerne, er utilfreds med regeringens uddannelsespolitik og kræver både fremdriftsreformen samt dimensioneringsmodellen rullet tilbage.

Også på Københavns Universitet har der den seneste tid været demonstrationer mod regeringens politik på området.