100.000 nye arbejdspladser alene i 2012. Sådan lyder en af forudsætningerne for finansieringen i Enhedslistens valgudspil. Men da partiet i aftes i DR programmet "Mød Partierne" skulle forklare, hvor de mange nye arbejdspladser skulle komme fra, gik det helt galt.

Jens Olaf Jersild: -100.000 nye arbejdspladser i 2012 alene, hvordan kan det lade sig gøre?

Per Clausen: - 100.000 nye arbejdspladser i de kommende år.

Jersild: - Nej i 2012, det vil jeg gerne lige have du anerkender. Det står i jeres regnskab at det er i løbet af 2012.

Per Clausen: - Vi opgiver jo den sikre indkomst, nemlig den der er de sparede dagpenge...

Jersild: -Hvordan skulle det nogensinde kunne lade sig gøre i løbet af et enkelt år at skabe 100.000 ekstra arbejdspladser?

Johanne Schmidt-Nielsen: - Forudsætningen for at skabe så mange arbejdspladser er selvfølgelig, at man for alvor sætter i gang på klimaområdet.

Jersild:- Jeg bliver nødt til at holde fast her. I har skrevet, at det sker alt sammen i 2012, altså inden for ét enkelt år.

Per Clausen:- Det der er det spændende her, er at der er en tæt sammenhæng mellem de penge vi bruger fra fremtidsfonden (en del af partiets valgudspil. red.) og det antal arbejdspladser vi skaffer.

I flere minutter forsøger Jens Olaf Jersild forgæves at få svar på, hvorfra de mange nye arbejdspladser skal komme. Efter at havde forklaret om 56.000 grønne job og yderlige 30.000 job i den offentlige sektor, forsøger Jersild igen at få svar på, hvorfor der står 100.000 job i regnskabet.

Jersild: - I har kunnet redegøre for 86.000, hvorfor står der så 100.000?

Per Clausen: - Det spændende her er jo, at vi helt præcist kan pege på, hvordan vi skaffer 86.000 job.

Jersild: - Kan vi gå så langt som til at sige, at der er lavet en lille regnefejl her?

Per Clausen:- Nej, jeg tror hellere vi må sige, at de dynamiske effekter, vi ikke bruger ret meget energi på, de også er en del af det her.

Herefter gik programmet videre til et nyt emne, men tilbage stod, at Enhedslisten ikke havde held til at redegøre for deres finansieringsplan. I planen hedder det:

Enhedslistens samlede finansieringsplan giver i 2012 indtægter på 112,3 milliarder kr. og udgifter for 94,2 milliarder kr.

Af Enhedslistens regnestykke for 2012 fremgår det, at  20 mia. ud af de ialt 112,3 mia skal findes ved at 100.000 flere danskere kommer i arbejde i stedet for at være på dagpenge. Et regnestykke de færreste blev klogere på efter partiets optræden hos Jersild i aftes.

Se Enhedslistens finansieringsplan HER

og se hvordan det gik, da partiet skulle forklare planen  HER