Lyt til artiklen

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, siger efter et møde i Statsministeriet, at fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) har meddelt hende, at EL er ude af regeringsforhandlingerne.

Derudover siger hun, at Socialdemokratiet vil danne regering med partier fra blå blok.

»Mette Frederiksen har på det her møde endegyldig vendt ryggen til det rød-grønne flertal. Hun har meddelt os, at hun fortsætter forhandlingerne med højrefløjen,« siger hun ifølge Ritzau.

»Hun siger farvel til de resultater, vi igennem de sidste rigtige mange år har opnået i fællesskab,« tilføjer Villadsen.

Hun henviser til, at Enhedslisten har ageret støtteparti for S-regeringen fra 2019 frem til folketingsvalget 1. november i år.

»Tilliden ligger på et lavt sted, når hun vælger blå blok frem for det rød-grønne flertal,« siger Villadsen videre.

Også Alternatives Franciska Rosenkilde siger til TV 2, at Alternativet er ude af forhandlingerne.

Derimod oplyser formanden for SF, Pia Olsen Dyhr, på Twitter, at hendes parti fortsat er inviteret til forhandlinger.

På Twitter har Mai Villadsen efterfølgende også kommenteret udviklingen:

»Mette Frederiksen har vendt ryggen til det rød-grønne flertal. Hun har i dag meddelt os, at vi er ude af regeringsforhandlingerne – fordi hun nu entydigt har valgt højrefløjen til,« skriver Mai Villadsen og tilføjer:

»En eklatant fejl og et nyt højredrejet Socialdemokrati, vi nu ser.«

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, har ligeledes sat ord på sagen på Twitter:

»Mette Frederiksen fravælger det rød/grønne-flertal og kaster sig i armene på højrefløjen. Det får enorme negative konsekvenser for klimahandling, velfærd, ligeløn og for de fattigste i Danmark. Massiv højredrejning af Socialdemokratiet,« skriver han, mens partikollegaen Søren Søndergaard på samme medie skriver:

»Mette Frederiksen har smidt Enhedslisten ud af forhandlingerne om en ny regering. Det kommer ikke som en overraskelse. Hun ved jo godt, at hun aldrig kan få os med til at angribe forholdene for almindelige lønmodtagere og droppe klimaambitionerne.«

Klokken 13 vil Mette Frederiksen selv give en status på forhandlingerne.

Socialdemokratiet er gået til valg på at danne en regering hen over den politiske midte med partier fra både rød og blå blok.