Alex Vanopslaghs boligsag er bestemt ikke lukket, hvis det står til Enhedslisten.

Partiet mener nu, at det skal undersøges, om der er grundlag for at politianmelde den liberale partileder på grund af hans boligsag.

Det siger Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund.

»Jeg mener, at vi bør bede Folketingets Præsidium om at få kigget på sagen og se, om der er baggrund for at rejse en bedragerisag, eller i hvert fald bede politiet om at få undersøgt sagen,« siger Peder Hvelplund til B.T.

»Det er klart, der er ikke politikere, der skal være hævet over loven,« tilføjer han.

Peder Hvelplunds udmelding kommer, efter flere juridiske eksperter i Information vurderer, at Alex Vanopslagh bør efterforskes for bedrageri.

Det er altså ifølge Enhedslisten ikke nok, at Alex Vanopslagh tilbagebetaler det tilskud til dobbelt husførelse på 30.000 kroner om året, som LA-lederen har fået, mens han uberettiget havde adresse i Struer.

Det bør også undersøges, om partilederen skal efterforskes for bedrageri. Men det er altså ikke noget, partiet vil sørge for på egen hånd.

»Nej, jeg mener, det er Folketingets Præsidium, der er blevet bedraget om man så må sige i den her sammenhæng,« siger gruppeformanden.

Så hvad er det, du konkret vil gøre?

»Det er at sende en henvendelse til præsidiet og bede Folketingets jurister vurdere, om det er en sag, man skal gå videre med til politiet.«

Det mener Peder Hvelplund altså til trods for, at Alex Vanopslagh selv flere gange har sagt, at han ikke har snydt bevidst, men at han simpelthen ikke kendte reglerne, selvom han har skrevet under på at følge dem.

Det er Søren Gade, der som Folketingets formand er formand for præsidiet.

Han har sendt et skriftligt svar til B.T.:

»Jeg vil ikke kommentere på den konkrete sag. Men jeg kan oplyse, at et tidligere Præsidium har besluttet, at når en medlemsbolig tidligere ikke har været anvendt i overensstemmelse med reglerne, har medlemmet tilbagebetalt tilskuddet til dobbelt husførelse,« skriver han og fortsætter:

»Det tidligere Præsidium besluttede også, at der ikke skulle være krav om yderligere tilbagebetaling. Den beslutning holder jeg mig til.«

Her lægger han sig op af en tilsvarende sag fra 2015, hvor Simon Kollerup tilbagebetalte et beløb for dobbelt husførelse.

Peder Hvelplund, Alex Vanopslagh siger jo selv, han bare følger Folketingets Administration. Er det ikke fair nok, at Alex Vanopslagh heller ikke skal betale mere tilbage, end reglerne tilsiger?

»Nej, jeg synes det er ret afgørende, at ingen er hævet over loven, heller ikke politikere. Og her er det jo helt åbenlyst, at han bliver gjort bekendt med de regler, der er for en folketingslejlighed, og derfor skal vi have afdækket, om det er noget, der er foregået med fortsæt,« siger Peder Hvelplund.

Til DR siger Alternativet, at de bakker op om Enhedslistens ønske om at få det undersøgt.

Alex Vanopslagh fik fra 2020 til 2022 uberettiget et tilskud til dobbelt husførelse og en lejlighed stillet til rådighed af Folketinget.

Men Struer Kommune har konkluderet, at han brød cpr-loven ved at opholde sig for lidt i Struer, og derfor har han betalt tilskuddet tilbage.

Boligøkonomisk Videncenter anslår ifølge Information, at den gratis folketingslejlighed, som han beboede i 29 måneder, ville kunne lejes ud for cirka 10.000 kroner om måneden. Det svarer til knap 300.000 kroner i sparet husleje.

Dem har Folketingets Administration ikke bedt ham tilbagebetale.

Til Information siger Alex Vanopslagh, at han opfatter sagen som afsluttet.

Til Ritzau siger han om en mulig politianmeldelse, at det er op til myndighederne, ikke ham, hvad der videre skal ske:

»Jeg kan ikke stå og sige, at nogle instanser skal forfølge en sag. Det skal kommunen gøre. Jeg kan ikke tvinge armen om på embedsmænd i kommunen og sige, at nu skal de behandle en sag,« lyder det i svaret.

B.T. har forsøgt at få svar fra de andre medlemmer af Folketingets Præsidium.

Leif Lahn (S) og Karina Adsbøll (DD) har ingen kommentarer.

»Jeg er bekendt med, der har været en historie i Information i dag, som jeg simpelthen ikke har haft lejlighed til at læse. Og nu skal jeg ind og sige tillykke med fødselsdagen,« siger Karina Adsbøll på vej ind til en reception for Søren Gade.

Karsten Hønge (SF) fra præsidiet er ikke vendt tilbage på B.T.s henvendelser, mens Jeppe Søe fra Moderaterne henviser til Søren Gade for yderligere kommentarer.

B.T. arbejder på en kommentar fra Alex Vanopslagh, der til DR siger, at han ikke har yderligere kommentarer til sagen.