Helle Thorning Schmidt skal allerede fra i dag prøve at forhandle et regeringsgrundlag på plads. Et puslespil, som kan blive svært at samle, vurderer politisk kommentator, Hans Engell.

Efter stemmerne var talt op, så var der to sejrherrer ved folketingsvalget, som blev afgjort sent i går aftes.

Selvom Socialdemokratiet oplevede det værste valg i mange år, så kan Helle Thorning Schmidt glæde sig at blive den første kvindelige statsminister, der kan sætte sig i statsministerstolen.

Derimod må Lars Løkke Rasmussen abdicere fra den post, som han for to et halvt år siden overtog fra sin forgænger Anders Fogh Rasmussen. Men han kan glæde sig over, at Venstre blev Danmarks største parti med 47 mandater på tinge.

Men selvom Helle Thorning kan glæde sig over at få overrakt nøglen til Statsministeriet, så vurderer politisk kommentator, Hans Engell, at Helle Thorning vil få det svært, når hun i de kommende par uger skal forhandle et regeringsgrundlag på plads.

- Det vil blive meget besværligt. Jeg føler mig sikker på, at vi får en S-SF-R-regering, men de politiske forhandlinger bliver meget besværlige. Og så bliver den parlamentariske situtation også uskarp, fordi man havde forventet, at Helle Thorning ville kunne arbejde med to flertalsmuligheder, siger Engell.

Men den mulighed eksisterer ikke længere, for de Konservative oplevede et katastrofalt valg, hvor partiet gik fra 18 til otte mandater. Derfor vil S-SF-R mangle to mandater, hvis de skal forhandle med de Konservative.

Et andet problem, som kan give Helle Thorning panderynker er, at SF er gået tilbage med hele syv mandater i forhold til 2007. De Radikale har anderledes fået et fantastisk valg, hvor partiet nu har 17 mandater i ryggen, som kan give Margrethe Vestager en stærk forhandlingsposition.

- De (S, red.,) vil i stort omfang blive tvunget til at føre politik med Enhedslisten. Og det kan give problemer, vurderer Engell, der betegner den parlamentariske situation efter valget som besværlig.

- Så Helle har grund til at smile i dag, men der venter en hård tid for hende (i den kommende tid, red.)

Den besværlige parlamentariske situation efter valget vil givetvis resultere i, at Helle Thorning Schmidt vil have svært ved hurtigt at forhandle et regeringsgrundlag på plads.

- Det kommer fuldstændig an på det udspil til SF og de Radikale. Om det er er et udspil, som de kan bruge som grundlag for forhandlinger eller de forkaster det, og hun skal starte forfra. Så det kan blive forhandlinger, der kan vare fra en uges tid op til flere uger, siger Hans Engell.

Hvad tror du, vi kan forvente os af en regering, der bygger på et flertal fra De Radikale til Enhedslisten?

Vil den røde regering overhoved kunne samarbejde? Eller får den røde regering den korteste regeringstid i mands minde?

Deltag i debatten herunder. De bedste indlæg bliver bragt i B.T.