Hans Engell mener, at man skal læse Mette Frederiksens melding om flerpartiregering som en taktisk melding.

Det er meget markant, når statsminister Mette Frederiksen (S) i Jyllands-Posten søndag siger, at hun gerne vil åbne for en diskussion om en bred regering over midten.

Det mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er det, man kalder en gamechanger, fordi Mette Frederiksen i 2018 meget markant har meldt ud, at hun gik efter en etpartiregering, siger han.

I interviewet med Jyllands-Posten siger Mette Frederiksen, at det er krigen i Ukraine og coronakrisen, der har fået hende til at ville åbne for diskussionen om en regering over midten.

Hun siger dog også, at hun og Socialdemokratiet stadig ønsker - og går til valg på - en etpartiregering.

Netop en ny etpartiregering har Radikale Venstre tidligere sagt, at det ikke kan støtte efter et valg. Statsministeren siger til Jyllands-Posten, at hendes nye udmelding ikke bare er at tage bestik af beskeden fra De Radikale.

Hans Engell mener, at der kan være forskellige årsager til, at statsministeren nu kommer med sin udmelding.

- Jeg tror, at man skal læse det som en taktisk melding. Det er en Mette Frederiksen, der godt kan se, at hun nu har kørt i over tre år med en regering uden De Radikale og SF, og at det bliver svært for hende at komme uden om dem.

- Og jeg tror også, at det handler meget om, at Mette Frederiksen oplever de her angreb mod regeringen for magtfuldkommenhed, og at hun og Barbara Bertelsen (departementschef i Statsministeriet, red.) styrer alt i Danmark, og det billede af hende selv og regeringen vil hun gerne væk fra, siger Engell.

Det, man ifølge Hans Engell nu skal holde sig for øje, er, hvordan de andre partier reagerer.

Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige er ude på forhånd, mener han. Han tror heller ikke, at hverken Venstre, De Konservative eller Liberal Alliance har lyst til at sidde i regering med Mette Frederiksen.

- Det interessante er, hvad Løkke vil sige.

Lars Løkke Rasmussen, der i dag er formand for Moderaterne, der formelt stiftes søndag, sagde i valgkampen i 2019, da han var statsminister, at han gerne ville have en bredere regering.

- Det er muligt, at de partier, der synes, det kan være en god idé med en bred regering, at det er støttepartierne SF og De Radikale og muligvis Lars Løkke til den anden side, siger Engell.

- Men kan man se Lars Løkke sidde som minister i en regering under Mette Frederiksens ledelse? Det er ikke helt enkelt.

/ritzau/