Anders Samuelsen slap nådigt fra krisemøde, men styrtdykker i ny måling.

»Hvorfor står I herude i kulden? Gå dog hjem.«

Sådan lød salutten fra LA-formand Anders Samuelsen til pressen efter et tre timer langt krisemøde med partiets hovedbestyrelse på Dansk Industris konferencecenter i Nyborg.

Partiet var bekymret for, at medierne skulle tale med mødedeltagerne, så det meste af tiden var journalisterne forvist til at stå ude på parkeringspladsaen, mens mørket sænkede sig over kursusejendommen.

Anders Samuelsen var tydeligt mærket af de seneste dages nedtur, men han slap nådigt fra HB-mødet, og kunne bagefter fastslå, at LA fortsætter i regering og at han selv fortsætter som formand efter dramatiske dage, hvor han har måttet undskylde på Facebook, og hvor dele af baglandet har krævet, at partiet forlod regeringen. Nogle har endda krævet Samuelsens afgang som formand for partiet, han selv har stiftet.

Men samtidig med at han har redet den værste storm af, fortsætter nedturen i meningsmålingerne. LA styrtdykker, og bliver halveret i en måling fra Kantar Gallup, som Berlingske bringer i dag

'Liberal Alliance står til blot 3,4 pct. af stemmerne, hvilket er den laveste opbakning til partiet i denne valgperiode. Sammenlignet med valgresultatet på 7,5 pct. svarer det til en halvering af opbakningen til partiet, der i målingen bliver Folketingets mindste,' skriver Berlingske.

»Jeg tror helt sikkert, at det her har kostet. Vi vil også se lave målinger i en periode, indtil vi får genopbygget tilliden. Sådan må det være,« siger Anders Samuelsen.

»Det har en pris at gå frem på isen og se, at den is, man bevægede sig ud på, ikke holdt. Så må man ind på land igen og starte forfra. Der var et par stykker på mødet, der mente, vi skal forlade regeringen. Men langt de feste ønsker, vi skal blive. Og vores resultater peger på, at vi får mest ud af det, og vi lægger kun stemmer til lavere skatter,« siger Anders Samuelsen.

Ifølge BTs kilder, var kritikken på mødet afdæmpet, selv om der var en tydelig frustration over, at skatteaftalen var røget i vasken. Ingen gjorde mine til at trække tæppet væk under partistifteren, hvilket hovedbestyrelsen i øvrigt heller ikke har mandat til. Men der var også kun tre af de personer, der har krævet partiet ud af regeringen, til stede på HB-mødet, hvor af den ene var formanden for LA Ungdom. Og selv om disse krtiklere var  sprunget op som løver, faldt de angiveligt ned som lam.

Forud for mødet erkendte Samuelsen, at hans opslag på sociale medier inden jul med stor sandsynlighed satte en stopper for aftalen om omfattende skattelettelser. I et opslag på Twitter skrev han dengang, at skattelettelserne ville komme inden jul, og at de ville blive "de største i mands minde".

»Der er ingen tvivl om, at min update om, at nu kommer der historisk store skattelettelser, førte til at nogen løb fra den forståelse, der var. På den måde kan du sige, det har kostet, sagde Anders Samuelsen inden mødet til dr.dk, da han blev spurgt til sin ageren på de sociale medier.

Mens Anders Samuelsen glæder sig til fortsat at kæmpe for lavere skatter, ryster erfarne kommentatorer på hovedet.

Michael Kristiansen fra Kristiansen+Partners, tidligere rådgiver for Anders Fogh Rasmussen, skriver på Altinget simpelthen Liberal Alliancens nekrolog:

'Dødsstødet har været undervejs længe. Men tirsdag 9. januar 2018 blev så dagen, da de sidste politiske blodsdråber dryppede ud af Liberal Alliances efterhånden medtagne politiske krop,' skriver han.

Han anerkender, at det var et imponerende politiske comeback, da Anders Samuelsen nærmest egenhændigt formåede at rejse partiet fra resterne af Ny Alliance og 0,0 procent i vælgeropbakning i 2009 til et valgresultat på 7,5 procent i 2015.

'Det ku’ ha’ været så godt, men nu er det faktisk skidt… LA’s opgør med velfærdssamfundets absurditeter og insisteren på en anden borgerlig/liberal vej end kinddans med DF var velgørende, nødvendigt og befriende. Men det bliver ikke Samuelsen, der kommer til at skåle i champagne over gennemførelsen af historisk store skattelettelser. Jeg har tidligere spået, at Nye Borgerlige bliver større end LA ved næste valg. Den spådom bliver mere og mere åbenbar. For hvad i alverden skal LA gå til valg på? Skattelettelser?! Bilafgifter?! Og hvilke vælgere skal kvittere for partiets indsats? Det bliver næppe 0,0, men spærregrænsen er i spil,' skriver Michael Kriatiansen.