Der er skarp kritik af Skanderborg Kommune, efter det er kommet frem, at den ukrainske flygtning Emma blev placeret på et værelse med skimmelsvamp.

»Jeg synes, det er en helt uacceptabel behandling, hun har fået,« siger Peder Hvelplund, der er indfødsretsordfører for Enhedslisten. Han tilføjer:

» At der er skimmelsvamp er jo i sig selv temmelig alvorligt og kan medføre en alvorlig sundhedsrisiko.«

Emma Shykanian på 20 år fik da også astma kort efter, hun var flyttet ind på værelset med skimmelsvamp.

»Væggene er dækket af skimmelsvamp. Jeg havde astma som barn, og nu kæmper jeg igen med at trække vejret. Om natten vågner jeg med åndenød,« sagde Emma Shykanian, da B.T. i går mødte hende på det lille værelse, hun var blevet tildelt af kommunen.

B.T. har gennemgået hendes korrespondance med en boligmedarbejder i Skanderborg Kommune.

Her kommer det blandt andet frem, at Emma Shykanian 21. december bad om et nyt værelse at sove i.

Men den kommunale medarbejder svarede, at det ikke kunne lade sig gøre. Men hun ville gerne komme med noget rodalon, der kunne bruges til at mod skimmelsvampen.

Her ses Emma Shykanian på 20 år i det lille værelse i Hørning, hun vurderer til at være ti kvadratmeter. Foto: Julie Marie Rohard.
Her ses Emma Shykanian på 20 år i det lille værelse i Hørning, hun vurderer til at være ti kvadratmeter. Foto: Julie Marie Rohard.
Vis mere

»Hvis der opstår mistanke om skimmelsvamp, så skal det fjernes, og kommunen er forpligtet til, at der er erstatningsbolig til Emma. Særligt i den meget sårbare situation, hun befinder sig i,« siger Peder Hvelplund.

Først i tirsdags den 24. januar fik Emma Shykanian besked om, at hun kan få nøgle til nyt værelse.

Det er dagen efter, B.T. i mandags rettede henvendelse til Skanderborg Kommune om, hvorfor ukrainsk flygtning med astma var placeret i værelse med skimmelsvamp.

B.T. har bedt om en forklaring fra Frands Fischer (S), der er borgmester i Skanderborg Kommune.

»Efter at vi har fået en henvendelse fra beboeren i begyndelsen af december har vores medarbejder på stedet hjulpet og vejledt hende for at udbedre problemet. Første skridt har været at lufte ud og gøre grundigt rent. Næste skridt har været at stille en affugter til rådighed,« skriver han i mail til B.T.

Borgmesteren slutter med mailen med den her sætning:

»I sidste uge tog vi så skridt til at flytte hende til et nyt værelse, så vi i samarbejde med udlejeren kan få bugt med eventuelle skimmelproblemer. Dermed betragter jeg problemet som løst.«

Peder Hvelplund mener ikke, at Skanderborg Kommune har gjort, som de skulle.

»Det her bekymrer mig. Når kommunen selv anviser til en bolig, så har de forpligtigelse til, at få svampen fjernet. Dels skal der sørges for at få løst problemet, så skimmelsvampen ikke spreder sig til de andre værelser og så stille erstatningsværelse til rådighed, så man ikke er påtvunget at bo i sundhedsskadelig bolig,« siger han.

Det hele er nu endt med, at Skanderborg Kommune oplyser, at værelset bliver undersøgt og klargjort, så alt skimmelsvampen forsvinder én gang for alle, oplyser kommunen.

Altså næsten to måneder efter Emma Shykanians første henvdelse til kommunen om problemerne.