»Jeg vil sige, at jeg får også ondt i maven en gang imellem, når det handler om politisk forfølgelse af politiske modstandere. Der behøver jeg ikke tage til Rwanda.«

Sådan faldt ordene fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, da han for kort tid siden stod på talerstolen ved Folketingets afslutningsdebat.

Han svarede på et spørgsmål fra Enhedslistens Rosa Lund om en mulig asylaftale mellem Danmark og det afrikanske land.

Ellemanns kommentar møder straks kritik fra Socialdemokratiet.

»Det er langt ude, at Venstres formand bruger landets fornemste talerstol til at så tvivl om Rigsadvokaten som institution,« siger regeringspartiets retsordfører til B.T.

Han ser Ellemanns »dybt problematiske« udtalelse som en direkte reference til Hjort-sagen, hvor tidligere forsvarsminister og V-nestor Claus Hjort Frederiksen er sigtet for at dele statshemmeligheder.

Det afviser Ellemann dog i en efterfølgende kommentar til B.T.

»Mit svar til Rosa Lund var ikke en kommentar til Hjort-sagen. Det var en bemærkning om, at vi desværre ser eksempler på politisk forfølgelse i en række lande,« siger han og nævner blandt andet Rusland som eksempel.

»Det er et fænomen, vi også ser i lande tæt på Europa.«

Ellemann og Venstre har længe kritiseret sigtelsen af Claus Hjort for at være politisk, og derfor undrer flere røde politikere sig over kommentaren.

I et tweet kalder SFs udlændingeordfører, Carl Valentin, kommentaren for »en vild anklage«, hvis ordene gjaldt Hjort-sigtelsen.

For Rosa Lund, der stillede spørgsmålet til Ellemann, er den mulige sammenligning også uden for skiven.

»Man kan sige meget om Mette Frederiksen, men hun er altså ingen Kagame,« siger hun til B.T.

Paul Kagame har været præsident i Rwanda i årtier, og han har et noget blakket ry, når det kommer til overholdelse af basale friheds- og menneskerettigheder.

»Mest af alt udstiller kommentaren, at for Venstre rækker kampen for retssikkerhed ikke længere end til sine egne,« tilføjer Rosa Lund.

Bjørn Brandenborg var dog ikke i tvivl om, hvad der lå bag Venstre-formandens ord i salen.

»Vi var vist mange, der troede, at Venstres formand henviste til noget andet. Og forleden sagde han jo også, at han ikke vidste, om tiltalen var politisk motiveret. Men det er da godt, hvis han i forhold til dagens udtalelser på talerstolen trækker i land,« siger den socialdemokratiske ordfører.

I sidste uge afviste et flertal – anført af blandt andet Venstre – at hæve Claus Hjort Frederiksens parlamentariske immunitet.

Dermed kan han ikke tiltales i sagen, så længe han er medlem af Folketinget.

Det var ellers netop tiltale, som Rigsadvokaten anbefalede at rejse mod den tidligere forsvarsminister.

Du kan følge hele B.T.s livedækning af Folketingets afslutningsdebat her.