Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Lene Espersens beslutning om at tage ned til sol og strand med familien, i stedet for at deltage i et møde med Hillary Clinton og Ruslands udenrigsminister om Nordpolens fremtid, vækker undren hos de politiske eksperter og vrede hos Dansk Folkeparti.

Efter ni år er regeringen ved at være slidt. Det er et signal om træthed og mangel på motivation når regeringens to ubestridte ledere, statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og udenrigsminister Lene Espersen (K) hellere vil holde fri end mødes med deres ministerkolleger og ambassadører, vurderer eksperter.

DEBAT: ER DET OKAY, AT LENE HOLDER FERIE UNDER TOPMØDE OM NORDPOLEN?Senest valgte Lene Espersen at tage på påskeferie med familien i stedet for at tage til topmøde om Nordpolens fremtid og mødes med de fire andre arktiske nationers udenrigsministre, blandt dem USA's Hillary Clinton og Ruslands Sergej Lavrov. Topmødet i Chelsea, Canada, begyndte i går - med dansk deltagelse af justitsminister Lars Barfoed (K).

- Det kan være et tegn på, at regeringen efter ni-ti år er ved at være kørt træt. Det var jo aldrig sket, hvis det havde været en helt ny regering med nye ministre, siger Rasmus Jönsson, ekstern lektor på Roskilde Universitets Center (RUC) og ekspert i politisk kommunikation.

- Det er også et skidt signal at sende til de andre ministre i regeringen. De to er jo anførerne på holdet og skal gå forrest, siger Rasmus Jönsson.

Droppede 80 diplomater

Både Lene Espersen og Lars Løkke Rasmussen har for nylig valgt at prioritere ferie med familien højere end politik. Lars Løkke Rasmussen tog til Tenerife med familien midt i en turbulent politisk periode, hvor han blandt andet havde droppet et møde med 80 diplomater af stadig ukendte årsager.

Hvis man skal tage de positive briller på, sender det et signal om, at regeringens topministre prioriterer familielivet meget højt, vurderer lektor i politisk kommunikation ved Københavns Universitet, Klaus Kjøller. Men også USA's udenrigsminister Hillary Clinton og Ruslands udenrigsminister Sergej Lavrov har familier derhjemme, som de fravalgte til fordel for topmødet i Canada.

- Det var den samme problematik, vi så i forbindelse med Lars Løkkes ferietur. Man må spørge sig selv, om det ikke følger med en toppost i regeringen at bringe den slags ofre i forhold til familien, siger Klaus Kjøller.

'Uforståelig prioritering'

Det er dog ikke kunbe de politiske eksperter, der aner en vis form for metaltræthed i den ellers nydannede regering. De to tidl. udenrigsministre Uffe Ellemann Jensen og Niels Helveg kritisere Lene Espersens prioritering, skriver TV2 Nyhederne.

- Jeg går ud fra, at hun må være alvorlig syg, siger han til TV 2 Nyhederne, og han får opbakning fra en anden tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen.

Hos Dansk Folkeparti vækker Lene Espersens beslutning om at tage på påskeferie med familien, i stedet for at diskuterer Nordpolens fremtid med de fire andre arktiske udenrigsministre ikke bare undren, men vrede.

- Jeg synes, at det er en fuldstændig uforståelig prioritering, hun har lavet. Det er et møde, hun skal være med til med så prominente gæster og med så vigtigt et emne som Arktis, siger udenrigsordfører Søren Espersen til TV 2 Nyhederne.

Synes du, at det er okay, at Lene Espersen som nyudnævnt udenrigsminister dropper vigtigt topmøde for at tage på ferie? Send en mail med mening, dit navn og by til dit@bt.dk