Formanden for Venstre melder ud, at landbruget skal pålægges en CO2-afgift på trods af uenighed i partiet

Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen erkender, at partiet har talt med to tunger og været for uklar i spørgsmålet om en afgift på landbruget.

Det siger økonomiministeren til TV 2 News i forbindelse med Folketingets åbning tirsdag.

- Jo, det har vi, og det har givet en masse diskussion generelt og i særdeleshed i Venstre.

- Vi kommer til at få en CO2-afgift på landbruget. Og en del af den kommer til at være på produktionen. Men vi skal også være opmærksomme på, at udenlandske fødevarer ikke bliver billigere, siger han.

I den seneste tid har Venstre i offentligheden været delt i to.

Nogle partiprofiler ønsker en afgift, mens andre frygter, at det vil hæmme dansk landbrug.

- Der er mange, som er bekymrede over det her. Og der har været meget diskussion i Venstre, hvor man i lidt for høj grad har valgt at misforstå hinanden, fortæller Jakob Ellemann-Jensen.

Mandag bekræftede han, at partiet går ind for en CO2-afgift på landbrugsproduktion.

Ifølge ham skal en del af afgiften placeres på produktionen, fordi det er nødvendigt, hvis produktionen skal omlægges i en mere grøn retning.

Han håber, at dansk landbrug kan blive et forbillede for resten af verden i forhold til at producere klimavenlige fødevarer.

Mange landmænd frygter dog at produktionen kan blive ramt hårdt, hvis den pålægges en CO2-afgift.

Venstre-formanden er dog ikke bange for, at dansk landbrug vil lukke. Han mener, at det vil evne at omstille sig, ligesom det førhen har gjort.

Det er en del af SVM-regeringens grundlag, at der skal komme en klimaafgift på landbruget. Afgiften skal være med til at sikre, at Danmark når de klimamål, der er blevet aftalt i klimaloven.

Men det er ikke alle partier, der er enige med regeringen i, at der skal være en CO2-afgift.

Blandt andet Danmarksdemokraternes formand, Inger Støjberg, som tidligere har været næstformand for Venstre.

I et senere interview med TV 2 News fortæller Jakob Ellemann-Jensen, at det ikke kommer til at ændre noget for beslutningen om en CO2-afgift.

- Det er en meget nem holdning at have, at man bare er imod noget. Og alle dem, der bare står og er imod, de får ikke indflydelse på, hvordan det bliver udviklet.

Han fortæller til TV 2 News, at han ikke kommer til at ændre holdning.

- Det vil være så uansvarligt, så det kommer jeg ikke til. Det vil være uansvarligt over for klimaet, og det vil være uansvarligt over for dansk fødevareproduktion, siger han.

/ritzau/