Venstre-formand er skeptisk over for bred regering med Mette Frederiksen for bordenden, men afviser ikke helt.

Er det reel snak eller blot et røgslør, når fungerende statsminister Mette Frederiksen (S) siger, at hun ønsker at danne en bred regering hen over midten?

Det ønskede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, at finde ud af, sagde han fredag morgen, da han mødte op til regeringsforhandlinger på Marienborg, statsministerens embedsbolig.

Efter cirka en times forhandlinger er Jakob Ellemann-Jensen fortsat skeptisk.

- Jeg har godt nok svært ved at se Venstre pege på Mette Frederiksen som statsminister, siger han, uden altså at afvise det helt.

- Vi ser forskelligt på, hvorvidt det skal kunne betale sig at arbejde, vi ser forskelligt på, om børn selv skal bestemme, hvor de skal gå i gymnasiet.

- Vi ser forskelligt på, om borgerne skal have et frit valg i deres eget liv. Listen er meget lang, siger Venstre-formanden.

Jakob Ellemann-Jensen afviste under valgkampen kategorisk, at Venstre vil indgå i en regering med Socialdemokratiet.

Helt lavpraktisk skyldtes det, at han ikke har tillid til Mette Frederiksen, som han har beskyldt for at være magtfuldkommen og ikke til at stole på.

Resultatet ved folketingsvalget tirsdag efterlod imidlertid Venstre som næsten halveret med kun 23 mandater, og de blå partier måtte se rød blok sikre et snævert flertal på 90 mandater.

Blå blok kunne kun mønstre 72 mandater samt et enkelt mandat fra Færøerne.

Lars Løkke Rasmussens Moderaterne, der står uden for blokkene, fik 16 mandater.

Allerede på valgnatten luftede Venstre-profilen Søren Gade, at man ikke per automatik skulle afvise muligheden for at se på et samarbejde med Socialdemokratiet.

Samme melding lød senere fra andre fremtrædende Venstre-folk, og Jakob Ellemann-Jensen var nu heller ikke selv så afvisende over for muligheden.

Efter fredagens forhandlinger holder han dog fast i sin skepsis.

- Jeg har svært ved at se nogen regeringskonstellationer for mig lige nu, siger han.

- Jeg synes, det ser svært ud med en regering hen over midten.

- Jeg anerkender, at nogle har den ambition, jeg synes ikke, det ligger lige for, men nu har jeg præsenteret, hvad vi står på fra Venstre, siger Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/