Undervisningsminister Merete Riisager måtte forlade en debat på Ørestad Gymnasium efter "ubehagelig episode."

Elevrådsformand på Ørestad Gymnasium Sofie Amalie Spies genkender ikke undervisningsminister Merete Riisager (LA) og sognepræst Kathrine Lilleørs billede af en "aggressiv stemning" på gymnasiet.

- Jeg kender ikke nogen, der har opfattet noget voldeligt. Og derfor greb lærerne heller ikke ind, siger hun.

Hun ærgrer sig over, at episoden har taget fokus fra det, dagen handlede om: at diskutere demokratisk dannelse.

- Det er ærgerligt, at det tager fokus, og det er uretfærdigt, at det går ud over de gode ting, vi fik ud af dagen, siger Sofie Amalie Spies.

Merete Riisager var sammen med sognepræst Kathrine Lilleør på gymnasiet, der ligger på Amager, for at diskutere demokratisk dannelse.

TV2 Lorry beskriver, at ministeren blev buhet ud, og at eleverne var mødt frem med bannere, der udtrykte protest mod nye fraværsregler og besparelser.

Ifølge Ritzaus oplysninger blev ministeren stoppet, da hun gik fra sin frokost og til en klasse for at deltage i et modul.

Her blev der stillet spørgsmål til ministeren fra eleverne om blandt andet nedskæringer og fraværsregler.

Altinget citerede fredag morgen sognepræst og formand for Rådet for Demokratisk Dannelse Kathrine Lilleør, der også deltog i besøget, for, at der også blev kastet mønter og råbt "luder" efter ministeren.

Fredag aften justerer Lilleør over for Ritzau sin opfattelse af, hvad der blev kastet. Hun kan bekræfte, at der blev kastet med ting. Men hun ved ikke, hvad det var.

- Jeg kan i hvert fald bekræfte, at der faldt noget ned oppefra. Jeg har siden kunnet forstå, at det måske ikke var mønter.

- Men der var en tumultarisk stemning, og det var uden for kontrol, siger hun til Ritzau.

Ministerens særlige rådgiver, Søren Poul Nielsen, og pressechef Rasmus Thomsen siger til Ritzau, at de begge så en enkelt mønt falde tæt på ministeren.

Elevrådsformanden kan ikke genkende gæsternes beskrivelse af situationen.

- Jeg kender ikke nogen, der har hørt eller set det, men hvis det er sket, er det ærgerligt. Jeg synes dog, at det er en måde at snakke udenom på. De snakker kun om de uheldige episoder i stedet for om det, de var der for, siger Sofie Amalie Spies.

- Når man skærer ned, må man forvente en utilfredshed.

Den anden elevrådsformand på Ørestad Gymnasium, Henrik Michael Rafn, bekræfter over for TV2, at der blev råbt luder.

- Vi tager afstand fra det. Det blev personligt, og vi er utilfredse med, at det er sket, siger han til TV2.

I en officiel udtalelse undskylder elevrådet på Ørestad Gymnasium, men det fralægger sig ansvar for optrinet.

- Vi fra Ørestad Gymnasiums elevråd vil gerne fralægge os ansvaret for den ubehagelige hændelse d. 7/3 ved Merete Riisagers besøg. Elevrådet har ikke fået noget information om planerne for oprøret, så det vil vi gerne fralægges alt ansvar for, lyder det i udtalelsen, der er underskrevet af formandskabet på Ørestad Gymnasium, ifølge TV2 Lorry.

På sin Facebook-side kritiserer Kathrine Lilleør gymnasiets rektor, Jonas Lindelof, for ikke at gribe ind.

- Rektor var med under hele forløbet, men greb ikke ind, sagde intet. Hvordan skal elever lære demokratisk dannelse, hvis deres rektor ikke har det?, skriver hun.

Rektoren fortæller til Ritzau, at han forsøgte at skride ind. Men at det var vanskeligt at få eleverne tilbage til deres klasser.

- Jeg oplevede ikke selv de beskrevne ting, men det er fuldstændig uacceptabelt. Jeg er ked af, at de siger, at vi ikke greb ind, for det gjorde vi selvfølgelig, siger rektor Jonas Lindelof.

- Det er selvfølgelig mit ansvar. Men man kan ikke bare få 500 elever til at rette ind, når temperamentet er i kog. Jeg forsøgte at få de unge til at gå tilbage til deres klasseværelser, siger han.

Elevrådet og rektor holder fredag møder med alle klasserne for at fordømme episoden.

/ritzau/