Alternativet har nu indsamlet 14.000 underskrifter og mangler godt 6.000 for at kunne komme på stemmesedlen. Der er dog lang vej igen, konstaterer en valgforsker.

Alternativet nærmer sig en plads på stemmesedlen ved det kommende folketingsvalg.

Det kræver 20.260 vælgererklæringer, og det nye parti oplyser, at man ifølge den seneste opgørelse er oppe på 14.007 godkendte underskrifter. Dermed er man mindre end en tredjedel fra målet.

Partileder Uffe Elbæk er ikke i tvivl om, at Alternativet vil blive opstillingsberettiget.

»Det kræver selvfølgelig, at statsministeren giver os en fair chance og venter lidt med at udskrive valg. Men hvis valget kommer til april, skal vi nok være klar. Vi har fået 400-500 godkendte vælgererklæringer om ugen siden sommerferien. Antallet har været meget stabilt, så det tyder på, at udviklingen vil fortsætte,« siger han.

Elbæk påpeger, at Alternativet ikke har talt sine vælgererklæringer siden midten af december. På den baggrund anslår han, at partiet nærmer sig 15.000 godkendte underskrifter.

Valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet advarer dog Uffe Elbæk og Alternativets græsrødder mod at glæde sig for tidligt. Indsamling af vælgererklæringer er en omstændelig proces, og 6.000 vælgererklæringer er mange, konstaterer han.

»Det er flot, at Alternativet har indsamlet 14.000 underskrifter, men der er ingen garanti for, at de vil fortsætte med at modtage 500 om ugen, så man skal være varsom med at konkludere, at målet er nået. De skal i hvert fald håbe, at valget kommer så sent som muligt,« siger Kasper Møller Hansen.

Han understreger, at Alternativet kun har én chance for at blive stillet op og valgt til Folketinget. Glipper det, er det slut med projektet, vurderer han.

»Partiet lever af den platform, som Uffe Elbæk har som medlem af Folketinget. Uden den mulighed for at komme til orde, er der i dén grad op ad bakke,« siger valgforskeren.

Uffe Elbæk erkender, at folketingsvalget er afgørende for Alternativet. Hvis han mister sit sæde på Christiansborg, mister partiet også en afgørende mulighed for at komme til orde, men partilederen anerkender ikke, at et nederlag vil folketingsvalget er ensbetydende med Alternativets død.

»Havde du spurgt mig for et år siden, ville jeg have sagt, at det var slut efter ét skud. Sådan har jeg det ikke længere. Alternativet er blevet et langt bredere projekt, end vi havde regnet med,« siger partilederen med henvisning til, at man på kort tid har opbygget et omfattende partiapparat med kredsbestyrelser og kandidater over hele landet.

»Der er en god stemning i partiet. Vi får masser af positive tilkendegivelser, der viser, at der er behov for et alternativ til den måde, de etablerede partier arbejder på. Folk har det lange lys på, og hvis vi ikke kommer i Folketinget, satser vi på kommunalvalget i 2017,« siger Uffe Elbæk.

Valgforsker Kasper Møller Hansen tvivler dog på, at der er plads til Alternativet i det politiske billede.

»De har tænkt mange tanker, men det er svært at finde ledige positioner i dansk politik. Alternativet går ind for bæredygtighed og åbenhed over for udlændinge, men det er der flere andre partier, der også gør. Jeg ser ikke det nye spændende emne, som skal få Alternativet valgt,« siger han.