Den etiopiske adoptivpige Mashos historie har fået Enhedslisten til at fremsætte et beslutningsforslag om, at der skal føres mere tilsyn med adoptionsbureauernes arbejde i de lande, børnene adopteres fra.

Det bør være muligt for den danske stat at holde øje med, hvordan danske adoptionsbureauer arbejder i udlandet, mener Enhedslisten, der nu fremsætter et beslutningsforslag om et skærpet tilsyn.

Et øget tilsyn skal være med til at sikre, at historien om den ulykkelige adoption af den etiopiske pige Masho til et dansk forældrepar ikke gentager sig, fortæller Enhedslistens socialordfører, Pernille Skipper.

- Vi vil nu stille beslutningsforslag om, at tilsynet med adoptionsbureauernes arbejde kommer under lup. Det skal blandt andet indebære, at de danske myndigheder også kommer på uanmeldte tilsynsbesøg, og at der føres et løbende tilsyn med adoptionsbureauernes arbejde i afgiverlandene, siger hun i en pressemeddelelse.

Da Masho var fire år gammel, blev hendes biologiske forældre overtalt af det danske adoptionsbureau DanAdopt samt af et etiopisk børnehjem til at bortadoptere deres datter samt sønnen Roba på to år til et dansk par. Den lille pige endte efter en vanskelig periode hos sine nye adoptivforældre med at blive anbragt på et dansk børnehjem, hvor hun er i dag, nu ni år gammel, mens hendes lillebror stadig bor hos adoptivforældrene.

De biologiske forældre blev under adoptionen lovet, at de ville få lov til at følge med i Masho og Robas liv i Danmark, men informationerne udeblev.

- Ingen må franarres deres børn på den måde, og adoptionsbureauerne og deres ansatte skal vide, at de bliver holdt øje med, siger Pernille Skipper.

Enhedslisten foreslår, at adoptivforældre i Danmark skal støttes og rådgives langt bedre, for i dokumentaren fremgår det tydeligt, hvor vanskeligt det er for Mashos nye forældre at håndtere hende.

- Adoptivbørn er ikke »ubeskrevne ark«, der bare skal integreres. De har rødder og baggrunde, og de kan ofte have problemer, som er langt vanskeligere end andre børns. Det skal adoptivforældre være forberedte på, og de skal have den hjælp, der er nødvendig - også efter barnet er kommet hertil, siger socialordføreren.

Forslaget indebærer et særligt rådgivningssystem for adoptivfamilier, der oplever problemer, hvor de kan få professionel hjælp.

Socialminister Karen Hækkerup (S) har bebudet en grundig undersøgelse af omstændighederne omkring Mashos adoption. Hun har desuden indkaldt samtlige partier i Folketinget til et krisemøde på fredag klokken ni, hvor det skal drøftes, om det danske adoptionssystem skal optimeres.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.