Selvom regeringen har bevæget sig i retning af Enhedslistens ønske om at hjælpe folk, der står til at ryge ud af dagpengesystemet, er partiet fortsat mod finanslovspakken.

Regeringens støtteparti, Enhedslisten, er lunkne over for finanslovspakken, og derfor afviser partiet foreløbigt at sige ja til regeringens forsøg på at forsørge en stor del af de truede dagpengemodtagere, som rammer uden for regeringens akutpakke. Det skriver Politiken.

Politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen (EL) har således afvist finansminister Bjarne Corydons (S) tilbud og mener, at »regeringen mangler viljen til at gå os i møde«.

Ifølge Politikens informationer fra centrale kilder i regeringspartierne har regeringen ellers forsøgt at tage hensyn til Enhedslistens ønske om at få alle i risikogruppen sikret mod at ende uden en indtægt.

Det er blevet foreslået, at de, der er i fare for at ryge ud af dagpengesystemet, får mulighed for et uddannelsesforløb på op til et halvt år med en indtægt svarende til kontanthjælp. Dermed bliver folk opkvalificerede samtidig med at undgå slet ikke at have nogle penge.

Regeringens udspil til støttepartiet rummer ligeledes flere fleksjob og mere tandsundhed for socialt udsatte.

Ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen er et halvt års uddannelse »et godt tilbud«.

- Det hjælper virkelig de ledige, der har motivationen. Og det lægger en anden vej ud end de permanente ændringer af dagpengereglerne. Mulighederne vil åbne sig for de mange, der er truet af at falde ud, siger han til Politiken.

I regeringspartierne begriber man ikke, at Enhedslisten takker nej til udspillet.

- Det er fuldkommen uforståeligt, at Enhedslisten ikke har slået til. Og de mennesker, som de påstår at repræsentere, må da undre sig. Umiddelbart ligner det en ren taktisk overvejelse. Det handler om at kende sin besøgstid, siger en socialdemokratisk ordfører, der ikke ønsker at stå frem i pressen.

Skal det lykkes regeringen at få et flertal for finansloven, må den bejle til Venstre og Dansk Folkeparti, som også har været ved forhandlingsbordet.