Langt flere end forventet har i 2014 mistet retten til dagpenge, og derfor kræver Enhedslisten og SF nu politisk handling fra regeringen. Partierne ønsker en ny dagpengeløsning, lyder det.

Der skal findes en løsning på dagpengeproblemet.

Sådan lyder den klare melding fra Enhedslisten og SF efter, at nye tal fra AK Samvirke viser, at 16.748 arbejdsløse danskere sidste år opbrugte retten til dagpengeret. Dermed er helt præcist 50.648 de seneste to år røget ud af dagpengesystemet, hvilket er langt flere end forventet.

»Regeringen bør speede tempoet op. Dagpengekommissionen er en syltekrukke og den kan vi simpelthen ikke vente længere tid på nu. Det er på tide der kommer løsninger på bordet,« siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen (Ø) i en pressemeddelelse.

Beskæftigelsesministeriet havde fra starten skønnet af 2.000-4.000 ledige ville miste dagpengeretten hvert år, når dagpengereformen trådte i kraft, og derfor mener formand for SF Pia Olsen Dyhr (SF), at statsministeren særligt må forholde sig til, at de nye tal ligger »milevidt fra skønnet« på et par tusinde.

»Det er ubegribeligt, at Thorning ikke benytter det flertal, der er nu i Folketinget, for at gøre noget ved dagpengeproblemet. Hun gambler med de mange mennesker, som har mistet eller vil miste dagpengene. Og med trygheden på arbejdsmarkedet for os alle,« siger Pia Olsen Dyhr i en pressemeddelelse.

»Hun bør som minimum nu melde ud, hvad hun går til valg på, når det gælder dagpengene. Det har danskerne krav på at vide,« siger hun yderligere.

Johanne Schmidt-Nielsen mener, at de høje tal viser, at der ikke er tale om indfasningsproblemer.

»Dagpengeproblemet er permanent og kræver en permanent løsning. For den der ide om at folk kommer i job hvis bare man tager pengene fra dem, den har simpelthen ikke noget med virkeligheden at gøre,« siger hun.

VK-regeringen indgik aftalen om dagpengereformen med støtte fra Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i maj 2010. Med reformen blev dagpengeperioden blandt andet sat ned fra fire til to år, og genoptjeningsperioden blev fordoblet fra 26 til 52 uger.