Enhedslisten lægger stemmer til årets finanslov efter at have indgået en aftale blandt andet på dagpengeområdet med regeringen. Men støttepartiet mener ikke selv, at det er godt nok.

Højst udsædvanligt trådte Enhedslistens forhandlingsgruppe ikke med ud gennem Finansministeriets glasdør, da finansminister Bjarne Corydon (S) sammen med økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) og skatteminister Holger K. Nielsen (SF) søndag præsenterede finansloven for 2013.

I stedet holdt partiet et pressemøde i partiets gruppelokale, efter det blev meddelt, at aftalen var indgået. Her gjorde Enhedslisten et nummer ud af, at aftalens løsning for de ledige, der står til at miste dagpengene i løbet af 2013, er midlertidig og utilstrækkelig.

- Det er en midlertidig løsning på et permanent problem. Det giver de ledige et pusterum og giver os tid til at fortsætte presset på regeringen, siger partiets politiske leder, Johanne Schmidt-Nielsen.

Lappeløsningen, som hun henviser til, er en særlig forsørgelse, som ledige, der står til at falde ud af dagpengesystemet, bliver tilbudt i første halvår af 2013. Ydelsen er af samme størrelse som kontanthjælpen, men alle udfaldstruede kan modtage den underordnet ægtefælles indkomst eller formue - dog under forudsætningen af at de indvilger i opkvalificerende efteruddannelse.

Heller ikke Enhedslistens hovedbestyrelse er udelt begejstret for finanslovsaftalen. Ifølge B.dk gav hovedbestyrelsen allerede torsdag sit mandat til forhandlergruppen om at indgå en finanslovsaftale med regeringen. Men hele ni ud af hovedbestyrelsens 24 medlemmer stemte imod finanslovsaftalen.

Regeringsrepræsentanterne er ikke bekymrede over, at de ikke kunne stå skulder ved skulder med Enhedslisten ved præsentationen.

- Jeg tror, det er helt naturligt, at Enhedslisten har markante holdninger, som man gør markant rede for i en masse sammenhænge. Det har vi ikke haft noget ønske om at lave om på, siger finansminister Bjarne Corydon (S) om partiets manglende tilstedeværelse.

Men politisk kommentator for Berlingske, Thomas Larsen, mener, at det var dybt usædvanligt og uklogt af Enhedslisten at lægge afstand til en aftale, de lige har været med til at indgå.

- Den her stund burde jo være en triumf for Enhedslisten, for de har fået resultater, de har formået at bide sig fast i forhandlingsbordet, og de har sikret et rødt forlig om finansloven. Men Johanne Schmidt-Nielsen underminerer i eklatant grad den aftale, og det er noget skizofrent, siger han.

Finanslovsaftalen møder også kritik fra den borgerlige fløj af Folketinget. De Konservatives finansordfører, Mike Legarth, ærgrer sig over, at man vil bruge 480 millioner kroner på den nye offentlige forsørgelse og ikke på at skabe varige job, og Venstre mener ikke, at finanslovsaftalen sikrer dansk økonomi.

- Det er ikke en finanslov, der sætter gang i væksten og skaber arbejdspladser i Danmark. Den modsvarer ikke de bekymringer, som man møder i det danske samfund og i særdeleshed i de danske virksomheder, der flytter ud af landet, fordi væksten er gået i stå, siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager afviser, at en aftale med Venstre kunne have skabt mere beskæftigelse og større arbejdsudbud.

- Det er svært at sige, for det er blevet en hypotese. Det forudsætter, at Venstre var blevet ved forhandlingsbordet, siger ministeren med henvisning til, at Venstre forlod finanslovsforhandlingerne tirsdag 6. november.