Det skal ifølge Enhedslisten ved lov indføres, at beskæftigelseseffekten af større reformer evalueres.

Finansministeriets regnemaskine skal have et "virkelighedstjek", hvis det står til Enhedslisten.

Partiet vil i forbindelse med de igangværende finanslovsforhandlinger stille krav om, at der indføres faste evalueringer af beskæftigelseseffekten af "større reformer".

Enhedslisten foreslår, at der inden for en ramme på 20 millioner kroner i 2020 påbegyndes et arbejde med effektevaluering af, om og i hvilket omfang de forventede dynamiske effekter af gennemførte reformer siden 2011 har fundet sted.

Ifølge partiet skal der indføres en lov, som siger, at alle større reformer evalueres nogle år efter deres ikrafttræden.

Det for at teste, om de forventede adfærdsvirkninger er indtruffet. Evalueringen udføres af uafhængige forskere.

Enhedslisten har i en årrække været yderst kritisk over for "regnemaskinen" i Finansministeriet.

Som eksempel nævner Enhedslisten forkortelsen af dagpengeperioden. Her viste ministeriets udregninger, at 2000-4000 personer ville falde ud af dagpengesystemet. Tallet endte med at være over 30.000 det første år.

Derfor skal der komme mere styr på ministeriets regnemaskine. Det siger Rune Lund. Han er Enhedslistens finansordfører.

- Tusinder af syge og arbejdsløse har været udsat for massive forringelser, mens skiftende regeringer har sagt, at det ville gavne økonomien, og det ville få mange flere til at arbejde mere, siger han.

- Vi kan se, at de meget få evalueringer af reformer, der rent faktisk er blevet gennemført, viser noget andet, samtidig med at reformerne er gået ud over tusindvis af mennesker.

Ifølge Rune Lund "fortsætter Finansministeriet med sin politiske regnemaskine, der påstår, at forringelser for syge og arbejdsløse og pensionister får flere i arbejde og gavner økonomien".

Enhedslisten skal til forhandlinger hos finansminister Nicolai Wammen (S) torsdag klokken 16.

Det forventes, at S-regeringen lander en aftale om finansloven for 2020 med sine tre støttepartier. Foruden Enhedslisten er det SF og De Radikale.

Temaet for torsdagens forhandlinger er finansiering.

I den forbindelse har støttepartierne kig på regeringens udspil på 2,1 milliard kroner til en reservepulje.

Den skal blandt andet dække minimumsnormeringer, grøn omstilling og kultur. Det er ikke nok, mener støttepartierne.

- Hvis vi skal give et løft, der kan mærkes i psykiatrien, i vuggestuer, i børnehaver og andre steder i vores velfærd, kan vi ikke gøre nok for den grønne omstilling med de penge, der er på bordet nu, siger politisk ordfører Pernille Skipper.

/ritzau/