Enhedslisten vil ændre reglerne, så politikere ikke kan få penge med fra en tidligere post, når de vælges til et nyt hverv.

Hvis det stod til Enhedslisten, måtte forsvarsminister Carl Holst (V) se langt efter de godt 800.000 kroner, han får i løn fra Region Syddanmark det næste år.

Den nyudnævnte minister får et eftervederlag fra sin tidligere post som regionsrådsformand, men det er helt absurd, mener folketingsmedlem Nikolaj Villumsen (Ø).

»Det er endnu et eksempel på det hykleri, hvor politikere hæver pensionsalderen, forringer dagpengene og kalder arbejdsløse dovne, mens de selv får store lønninger. Der er et grundlæggende demokratisk problem med et alt for stort skel mellem politikernes og den almindelig befolknings vilkår,« siger han.

Enhedslisten ønsker lavere lønninger til folketingspolitikere og ministre over en bred kam. Og når det kommer til eftervederlag, skal det kun gives, hvis politikeren står uden indtægt, når den politiske karriere er slut.

»Det er jo det helt groteske i denne sag: Hvis det skal give mening med et eftervederlag, skal det være en overgangsordning, til man får et nyt job. Carl Holst har frivilligt sagt op som regionsrådsformand, og nu er han minister med en høj hyre. Det er klokkeklart, at reglerne bør ændres,« siger Nikolaj Villumsen.

Det er Vejle Amt Folkeblad, der via aktindsigt har afsløret, at Carl Holst kan se frem til en efterbetaling på 833.040 fra Region Syddanmark, selv om han er blevet minister med en grundløn på 1.176.595,56 kroner årligt.

Dansk Folkeparti opfordrer forsvarsministeren til at betale pengene tilbage, og ligesom Enhedslisten mener regeringens støtteparti, at reglerne bør strammes.

»Det er den slags, der er med til at skabe politikerlede. Folk kan ikke forstå, at politikere, der får en udmærket løn, skal have dobbeltbetaling, selv om de er stoppet frivilligt. Jeg kan godt forstå, hvis man undrer sig over, at der bruges skattepenge til den slags,« siger kommunalordfører Morten Marinus (DF).

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Carl Holst, og ministerens parti, Venstre, ønsker ikke at kommentere sagen.