Når coronapandemien fremover skal holdes under kontrol, bliver det uden både massiv testindsats og omfattende, nationale nedlukninger.

Men vi skal fortsat have et stærkt beredskab og holde et vågent øje med den smitsomme virus, der har holdt Danmark og verden i et jerngreb igennem halvandet år, gennem blandt andet spildevandsovervågning og ultralokale indgreb.

Det er nogle af konklusionerne fra regeringens ekspertgruppe, der har fået til opgave at formulere en langsigtet strategi for coronabekæmpelsen i Danmark.

Rapporten, der har navnet 'En hverdag med øget beredskab', indeholder otte kerneområder og samler op mod 80 konkrete anbefalinger og er netop blevet præsenteret på et pressemøde.

En stor del af årsagen til, at Danmark står meget gunstigt i forhold til at holde coronasmitte nede, er den høje vaccinetilslutning.
En stor del af årsagen til, at Danmark står meget gunstigt i forhold til at holde coronasmitte nede, er den høje vaccinetilslutning. Foto: Claus Bech
Vis mere

»Den høje vaccinationstilslutning er meget unik og giver os helt særlige betingelser, når det kommer til den langsigtede håndtering af epidemien,« siger tidligere overvismand Torben M. Andersen, der er formand for ekspertgruppen.

»Vi står i en god situation, men vi kan ikke sige, at det er endeligt ovre. Der er stadig risiko for nye mutationer, og den globale udrulning af vacciner har lange udsigter,« siger han.

Derfor lyder deres anbefaling, at man fremover har en beredskabsstrategi med to komponenter.

Den ene er, at man har et grundniveau af coronahåndtering, som balancerer mellem hensyn til epidemikontrol, samfundsøkonomi, trivsel, folkesundhed og frihed.

Den anden komponent handler om, at man skal have et 'arsenal' af forskellige redskaber og værktøjer, som kan tages i brug, når og hvis pandemien igen begynder at vokse hastigt, 'for eksempel fordi der opstår nye bekymrende virusvarianter', skriver ekspertgruppen i rapporten.

B.T. kunne tidligere på dagen erfare flere komponenter af rapporten, efter at eksperterne havde orienteret de politiske partier om deres konklusioner.

Blandt de mange værktøjer, der fortsat skal kunne bruges, anbefaler eksperterne eksempelvis indføring af krav om mundbind lokalt, ligesom kommuner fortsat skal kunne lukke en skole eller institution, hvis der skulle opstå smitte. Kodeordene må dog siges at være 'lokalt' og 'i mindre omfang', lyder det.

Et andet – og meget vigtigt – greb, der skal holde mulige smitteudbrud nede, er repræsentative tests af befolkningen for at kunne overvåge virus' udbredelse.

Blandt de mange anbefalinger er blandt andet en styrket - og uafhængig - rådgivning af det politiske system.
Blandt de mange anbefalinger er blandt andet en styrket - og uafhængig - rådgivning af det politiske system. Foto: Ida Marie Odgaard
Vis mere

Ekspertgruppen understreger dog, at nye varianter – der højst sandsynligt opstår uden for Danmark – kan starte både en 4. og 5. bølge. Og det skal vi forberede os på.

Og det er ikke kun corona, befolkningen og samfundet skal tænke på.

»Når vi kommer ind i efteråret, så er det ikke kun covid-19, vi skal bekymre os om. Når vi er indendørs, så har alle luftvejsinfektioner bedre mulighed for at sprede sig,« siger Astrid Iversen, professor i virologi og immunologi ved University of Oxford i England.

»Vi har haft nedlukninger, så der er ikke den samme beskyttelse mod dem. Så der er en risiko for, at vi får en alvorlig influenzaepidemi,« siger hun.

I ekspertgruppen har der siddet fem personer med både økonomisk og sundhedsfaglig viden.

Ekspertgruppen blev nedsat af finansminister Nicolai Wammen (S) før sommerferien og består af fremtrædende økonomiske og sundhedsfaglige eksperter.