Valget til Europa-Parlamentet i maj bliver en gedigen gyser, vurderer eksperter. Med den nuværende medvind kan Dansk Folkeparti blive det største danske parti i parlamentet, mens både Konservative og SF risikerer at ryge ud. Socialdemokraterne tippes et rædselsvalg, og heller ikke Venstre spås den letteste vej til Bruxelles.

Slåskampen om Danmarks 13 pladser i Europa-Parlamentet er allerede i fuld gang. Foreløbig har syv spidskandidater og mere end 50 kandidater fra de forskellige partier og Folkebevægelsen mod EU meldt sig på banen til en valgkamp, der ifølge flere eksperter ikke kan undgå at blive en politisk gyser, skriver Ugebrevet A4.

Valget til Europa-parlamentet finder sted søndag 25. maj, og dagen kan blive skæbnesvanger for Konservative, SF, Socialdemokraterne, Venstre og Folkebevægelsen mod EU, mener politisk kommentator Hans Engell.

»Konservative og SF risikerer at ryge helt ud af Europa-Parlamentet. Socialdemokraterne og Venstre risikerer meget dårlige valg, og det er usikkert, om Folkebevægelsen kan hive et mandat hjem. Så det eneste parti, der ikke behøver at være nervøs er Dansk Folkeparti, der slet ikke kan undgå at få et kanonvalg,« vurderer Hans Engell.

Med Morten Messerschmidt som spidskandidat er det kun Dansk Folkeparti, der kan sove roligt om natten frem til valget, mener han.

»Jeg tror, at det bliver en kampagne, der hedder »Messerschmidt mod alle de andre«, « siger Hans Engell.

Også ekspert i dansk Europa-politik på Aarhus Universitet lektor Derek Beach vurderer, at det bliver et gyservalg.

Han ser også Dansk Folkeparti som favoritter til at vinde.

»EU er i dyb krise for øjeblikket, og det gør det lettere for EU-modstandere at trænge igennem til vælgerne. I en krisetid tor jeg, at det bliver ren guf for Dansk Folkeparti,« siger han til Ugebrevet A4.

BNB