Den spegede mail-sag kommer midt i en svær tid for udenrigsminister Lene Espersen (K), der i forvejen har store problemer at slås med. Flere politiske eksperter mener, at sagen er dybt skadelig for udenrigsministeren.

- Det er en meget grim sag for Lene Espersen. Hun bliver taget i både at have løjet i Folketinget i en spørgetime, hvor hun i strid med sandheden siger, at analysen om privathospitalernes takster ikke er foretaget i Sundhedsministeriet. Og bagefter viser det sig, at hendes rådgiver har forsøgt at få slettet mail fra Sundhedsministeriet til Lene Espersens ministerium, siger lektor i kommunikation på Roskilde Universitet Rasmus Jönsson.

Hårdt trængt

B.T.s politiske kommentator Helle Ib mener også, sagen kan blive et problem for Lene Espersen som formand for et i forvejen hårdt trængt konservativt parti.

- På grund af Lene Espersens svar i folketingssalen risikerer De Konservative nu, at det bliver deres formands problem. En rigtig dårlig sag for Lene Espersen, der ikke har brug for flere tæsk i meningsmålingerne. Jeg tror dog ikke, at De Konservative kan komme længere ned i tilslutning end de nuværende 6-7 procent, mener Helle Ib.

Andre eksperter påpeger, at selv om sagen endnu ikke er katastrofal for Lene Espersen, kan den blive det.

- Hvis det viser sig, at Lene Espersen vidste, at en rådgiver bad om det (at slette mails, red.), er det en helt anderledes alvorlig sag for hende, siger TV2s politiske kommentator Henrik Qvortrup til TV2-nyhederne.

En anden ekspert, Klaus Kjøller, lektor i politisk kommunikation på Københavns Universitet, påpeger desuden et andet problem for Lene Espersen efter at have set hende udtale sig om sagen på tv-skærmen.

Kæmper for overlevelse

- Sagen er særdeles skadelig på mange måder. Og den kommer oven i de andre sager. Desuden virker Lene Espersen på tv-skærmen meget trængt, og hun har svært ved at fremstå troværdigt, siger Klaus Kjøller.

Rasmus Jönsson mener godt, Lene Espersen kan komme helskindet gennem sagen.

- Hvis sagen ikke udvikler sig, tror jeg, den vil drive over efter nogen uger. Men fordi sagen også kommer efter feriesagen, så kæmper hun lige nu for overlevelse, siger Rasmus Jönsson.