En række eksperter advarer mod at forbyde blokader som ved Vejlegården.

Anarki, social dumping, uro på arbejdsmarkedet, en skov af proforma-fagforeninger og sager ved EU-domstolen. Det er blot nogle af de mulige konsekvenser, hvis politikerne ved lov forbyder konflikter som den igangværende strid mellem 3F og Restaurant Vejlegården.

Advarslerne kommer ifølge Ugebrevet A4 fra nogle af Danmarks førende eksperter med indsigt i arbejdsmarked, arbejdsret og EU-ret efter, at Venstre og Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag om at forbyde blokader som den mod Vejlegården. Fagforbund som 3F, skal ifølge de to partier, tvinges til at respektere overenskomster indgået af andre landsdækkende organisationer som Kristelig Fagbevægelse.

Venstres arbejdsmarkedsordfører Ulla Tørnæs kalder forslaget et »lille, men vigtigt skridt i retning af at modernisere den danske model«, hvor konflikter på arbejdspladser normalt håndteres uden politisk indblanding.

Der er dog langt fra tale om »et lille skridt«, for forslaget om at begrænse retten til at lave blokader kan få store følger. Det vurderer professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.

- Man tager grueligt fejl, hvis man tror, at man ved at ændre på konfliktretten blot foretager en lille ændring. Konfliktretten er en af kronjuvelerne i den danske model, som i mere end 100 år har været med til at sikre, at man finder holdbare løsninger og skaber rolige og stabile vilkår for både lønmodtagere og arbejdsgivere, siger Henning Jørgensen til Ugebrevet A4 og fortsætter:

- Med den her lovgivning vil arbejdsgiverne konsekvent søge derhen, hvor de kan få de billigste overenskomster med mere eller mindre dydige organisationer. Det vil føre til et anarki på arbejdsmarkedet, hvor løn- og arbejdsvilkår vil blive så dårlige, at det vil udløse uvarslede strejker og demonstrationer.

Også professor og arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet slår på alarmklokken.

- Hvis man bryder princippet om ikke politisk at blande sig i konflikter på arbejdsmarkedet, så åbner man en ladeport for, at politikerne begynder at lovgive om alt muligt. Eksempelvis ved at fastsætte en mindsteløn eller blande sig i arbejdstiden, siger Jesper Due til A4.

BNB